Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Швеция и Дания съобщават за експлозии по маршрутите на балтийския газопровод

podvodГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Измервателните станции в Швеция и Дания регистрираха две масивни подводни експлозии малко преди да открият изтичане на газ по руските газопроводи "Северен поток 1" и "Северен поток 2" в същия район в понеделник. Шведската национална сеизмична мрежа откри две очевидни експлозии в района на изтичането на газ в понеделник. Една от експлозиите е с магнитуд 2,3 и е регистрирана в 30 измервателни станции

в Южна Швеция.

„Можете ясно да видите как вълните отскачат от дъното към повърхността. Без съмнение това беше експлозия“, каза Бьорн Лунд, преподавател по сеизмология и директор на Шведската национална сеизмична мрежа, която измерва шведските земетресения и експлозии. Първият взрив е регистриран в 02:03 часа в понеделник вечерта, вторият - в 19:04 часа в понеделник вечерта.

Сигналът за изтичането на газ е подаден от морската администрация в 13:52 ч. и в 20:41 ч. в понеделник - след като корабите са открили мехурчета на морската повърхност. СВТ разполага с координатите на записаните взривове и те се намират в същия район, където са регистрирани течовете на газ. Според Бьорн Лунд,

информацията за експлозиите е

предадена на шведските въоръжени сили.

Датските военни също публикуваха снимки и видеозаписи от течовете по газопроводите "Северен поток 1" и "Северен поток 2" в Балтийско море. Операторът на „Северен поток“ - Nord Stream AG, нарече инцидентите едновременно на три клона на газопровода „безпрецедентни“ и каза, че не може да оцени времевата рамка за възстановяване на инфраструктурата.

В Германия подозират, че изтичането на газ по разклоненията на руския газопровод "Северен поток" през Балтийско море е резултат от умишлени действия. За това пише Tagesspiegel, позовавайки се на източник от компетентните органи, който има достъп до информация за разследването. "Не можем да си представим версия, която да не включва целенасочена атака. Всичко показва, че това не е инцидент", казва източникът. Както беше съобщено, в нощта на 26. септември контролерът на сушата на "Северен поток 2" регистрира рязък спад на налягането в тръбопровода. Освен това е регистрирано изтичане на газ от двете линии на първия "Северен поток" - в изключителната икономическа зона на Дания на североизток от остров Борнхолм. Датската енергийна агенция поиска от Energinet, която отговаря за цялостната експлоатация на датската електроенергийна и газова система, да повиши готовността на датския електроенергиен и газов сектор след изтичането на газ. Има пет мили забранени зони за корабоплаване около зоните на изтичане.

Всички данни сочат, че руски подводници са атакували подводното съоръжение. И човек не е задължително да има дедуктивните способности на Шерлок Холмс, а просто да си отговори на основния въпрос при всяко криминално разследване: Cui bono? Кой има полза? Очевидно, целта на Путин е да извива ръцете на Запада, който подкрепи народа на Украйна и провали завоевателните планове на руския фюрер.

"Отговорна би могла да бъде само Русия"

Немският министър на икономиката Роберт Хабек също смята, че това е целенасочено нападение. Вече се знаело със сигурност, че "течовете не се дължат на естествено развитие на събитията или на умора на материала, а наистина е имало атаки срещу инфраструктурата". И председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен поддържа версията за саботажа. Оттам нататък сега било "особено важно" да се разследват инцидентите и да се установи пълна яснота по отношение на причините. Фон дер Лайен заплаши възможните извършители с "най-тежки последствия". Тя написа в Туитър, че всяко умишлено увреждане на активната европейска енергийна инфраструктура е "неприемливо". Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг също смята, че причина за течовете е саботаж - както заяви след среща с датския министър на отбраната Мортен Бьодскоу. Изразените от говорител реакции на Русия до момента са, че нито един вариант не е изключен.

Норвежкият военен експерт Тор Ивар Щрьомен, цитиран от "Франс прес", казва, че най-вероятното обяснение за течовете е руски акт на саботаж. "Течове на три различни места, отдалечени на голямо разстояние помежду си, могат да бъдат само следствие на саботаж." При това отговорна би могла да бъде единствено Русия. Течовете от газопроводи са изключително редки, посочва Щрьомен. А и двата тръбопровода "Северен поток" са нови. При това положение само саботажът може да бъде обяснение.

 

  

rfhy 

   

   ukraynna

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n