Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Министърът на отбраната на Латвия каза на глас това, което всички си мислят

radeffГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Неразбираема и „близка до предателството“ е позицията на България и Унгария относно отказа им да предоставят военна помощ за Украйна. Това каза министърът на отбраната на Латвия Артис Пабрикс пред телевизия „Настоящее время“ на Радио Свободна Европа. „Мисля че, до известна степен, подобна позиция в рамките на ЕС и НАТО е по принцип много близка до предателство. На това мнение съм, защото не

разбирам подобна позиция, не одобрявам подобна позиция“, каза Пабрикс в отговор на въпрос дали е обсъждал с колегите си от останалите страни членки на Алианса и ЕС позициите на България и Унгария срещу изпращане на оръжие за Киев.

„И мисля, че след това към всички политици и държави от ЕС и НАТО, които подкрепят подобна позиция, ще се отнасят много, много лошо“, каза министърът и определи решението за предоставяне на военна помощ и като сигнал на кои страни може да се има доверие и на кои не. По думите му има лидери, „които говорят красиви думи, но които изчезват, когато проблемът се надигне“.

„След това те вече не са приятели“, каза още латвийският военен министър.

Всички членки на НАТО и ЕС, освен България и Унгария, вече предоставиха различна по вид и размер военна помощ за Украйна. София гласува резолюции в подкрепа на Киев, предостави техническа и хуманитарна помощ, но досега официално не е предоставила оръжие. „Демократична България“ и ГЕРБ внесоха предложения за решения за предоставяне на оръжие в новия парламент. Позициите им се подкрепят от „Продължаваме промяната“ и ДПС. Против предоставяне на оръжие в парламента са БСП и „Възраждане“ и „Български възход“. Срещу подобно решение са и президентът Румен Радев и служебното правителство.

По думите на Пабрикс изходът на войната в Украйна ще засегне много силно неговата държава и неговият народ, а борбата в момента е за Европа, демокрациите, свободата и човешките права за всички. „Ако някой в Европа не го разбира, това означава, че той е не просто срещу интересите на Украйна, но и срещу интересите на Латвия. А ако някоя членка на ЕС и НАТО е срещу интересите на моята страна, как да го нарека по друг начин“, каза още Пабрикс. Като единствен изход от войната латвийският министър на отбраната вижда победа за Украйна.

"България е лоялен член на НАТО. Във Вашингтонския договор няма записано разделение – силни, слаби, лоялни, нелоялни. Там всички членове на съюза са на едно ниво. България има решение от 47-ото Народно събрание, където е посочено каква помощ трябва да се оказва и ние стриктно го спазваме", така коментира обвиненията на латвийския си колега служебният военен министър Димитър Стоянов, който е откровено протеже на президента Радев. Двамата са другарчета по графигнатиевска линия, а също и земляци от Увата.

Да припомним, че след началото на непредизвиканата инвазия на Русия в Украйна льотчикът в пенсия каза, че „Русия ще спечели войната, но трудно ще постигне мира“. Тази негова теза беше подкрепена още и от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов. И от Стефан Янев, който също е земляк на Р. Р.

"Колеблива и лигава България", както вече ни наричат, е осъдена да остане в абсолютна изолация. Защото и Кремъл не уважава „меките китки“, а ги счита и третира като свои слуги. И с право…

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n