Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Всички установки HIMARS са невредими и унищожават руските окупатори

raketsГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Руските окупаторите съобщиха за покушение срещу "съдията от Върховния съд на ДНР", издал смъртни присъди на чужденци. Новината е публикувана в руския вестник "Новая газета" с позоваване на т.нар. "Министерство на вътрешните работи на ДНР" обяви за атентат срещу Александър Никулин. Псевдоминистерството твърди, че покушението е извършено на 4. ноември вечерта в окупирания град

Углегорск, Донецка област.

"Пострадалият е с огнестрелни рани и е в тежко състояние. Лекарите се борят за живота му", се казва в прес-съобщението. Александър Никулин беше назначен за „съдия на Върховния съд“ на т. нар. „ДНР“ през септември 2022 г. През лятото той председателстваше съдебен състав, който издаде смъртни присъди на трима чужденци по делото за участие във военните действия на страната на Украйна – на двамата британски граждани Шон Пинър и Ейдън Аслин, както и на мароканския гражданин Саадун Брахим.

На 21. септември с посредничеството на Турция се проведе размяната на 215 затворници между Украйна и Русия. А с помощта на Саудитска Арабия от руски плен бяха освободени 10 чуждестранни военнопленници, включително Шон Пинър, Ейдън Аслин и Саадун Брахим. Украйна освободи 205 свои граждани, включително защитници на „Азовстал“. А кръстникът на Путин Виктор Медведчук и 55 руски нашественици бяха върнати в Русия.

При изключително нечовешки условия са поставени и руските мобилизирани, които отказват да воюват. Т. нар. „отказници“ са затворени в специален лагер в окупирания Перевалск, Луганска област. След публикации в медиите, повечето от незаконно задържаните мъже са преместени чрез измама, заплахи и мъчения в изби, чието точно местоположение засега не е известно. За това съобщават източници от Луганска област, както и роднини на мобилизираните.

Според роднините, командирите са заплашвали отказниците с думите: „Ще ви застреляме и ще ви хвърлим в една яма, а на близките ви ще кажем, че сте изчезнали“. Преди дни един от затворниците успял да съобщи на близките си в Русия, че не са били хранени няколко дни. Съпругата на друг мобилизиран съобщава, че мъжете са съблечени голи в мазето. "Съпругът ми и още 80 души седят в мазето, съблечени са голи, за да им вземат телефоните, само един човек като по чудо успял да скрие своя апарат. Бият ги. Храната е много лоша. Принуждават ги да отидат на фронта като пушечно месо, но момчетата отказват“, твърди съпругата на мобилизирания.

А Пентагонът потвърди, че досега руснаците не са успели да унищожат нито една от ракетните установки HIMARS, прехвърлени на Украйна. Общо Съединените щати дадоха 20 високомобилни артилерийски ракетни системи на Киев, които бяха извадени от американските военни запаси и които промениха за няколко месеца успяха да обърнат съотношението на силите на фронта в полза на ВСУ. Цената на тази война е висока: Украйна изстрелва 4000-7000 артилерийски снаряда дневно, докато Русия изстрелва 20 000 на ден.

Припомняме, че Министерството на отбраната на САЩ публикува нов списък с оръжия, които ще бъдат включени в следващия пакет военна помощ за Украйна. Този път „асортиментът“ е още по-богат и включва близо 100 танка, бронетранспортьори и друга техника.

 

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n