Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Алиансът предупреди Вучич да внимава с Косово, където ситуацията напомня за Донбас

natooyГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

НАТО бди и е готов да се намеси, в случай че стабилността в Косово бъде застрашена, заяви заместник генералният секретар на Алианса Мирча Джоана часове след като местните сърби обявиха, че се оттеглят от участието си в парламента, администрацията и съдилищата на страната. Повод за бойкота стана заканата на косовското правителство да санкционира местните сърби, които откажат да сменят сръбските

регистрационни номера на автомобилите си с косовски. С настояване Прищина да одобри създаване на Асоциация на сръбските общини от служба се оттеглиха и сръбските полицаи, което принуди останалите им колеги да удължат смените си от 8 на 12 часа.

В северната част на град Митровица, която е населена със сърби, полицаи не се виждат никъде, а само италиански жандармеристи, които са част от мироопазващата мисия на НАТО – KFOR, предава агенция Ройтерс.

КФОР наброява около 3700 души. След като обсъди ситуацията със специалния представител на Евросъюза за Западните Балкани - Мирослав Лайчак, заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана призова правителствата на Сърбия и Косово да проявят сдържаност и да не допускат ескалация на напрежението.

И още.

България трябва да си дава сметка, че срещу себе си има реваншистки настроена Сърбия, която крои планове как да прекрои границите на Балканите срещу българския национален интерес, включително и в РС Македония. Зад геополитическия проект „Сръбски свят“ се прикрива озъбеното лице на сръбския шовинизъм. Въпреки промените в постюгославска Македония, зловещата матрица, в която се възпроизвеждат антибългарски опорни точки, се запази. Това твърди Кирил Илиев, докторант в Института по балканистика и медиен специалист.

„А това се получава така, защото никой не си даде сметка, че макар РСМ да стана член на НАТО там не бяха прекъснати онези невидими нишки, които свързват Скопие с Белград. Те са изграждани неуморно през последните 100 години, откакто Вардарска Македония попадна под сръбска окупация. Онези сили, които поставиха основите на тези политици, които управляват в момента в Скопие, все още очевидно имат своите лостове за влияние върху РСМ. Те все още държат да минират пътя към София с всички сили и средства“, посочи историкът-балканист.

В тази връзка той отбеляза, че откритият неотдавна в Благоевград клуб се финансира от Бил Николов, който е известен със своята антиевропейска, антиамериканска и антинатовска реторика. Той има неправителствена организация в Канада, която очевидно се използва с чисто хибридни цели да спъва отношенията между София и Скопие.

„Сърбия има няколко нерешени мащабни въпроса, които ангажират сръбската политика много сериозно и я приковават на определени невралгични точки. Това са Косово, Черна гора и Република Сръбска и едва след това идва РСМ. Сърбия успява да задели по-голям бюджет, отколкото България и да финансира партии, медии, НПО и лобита. Въпреки че сръбската държава беше по-окастрена през последните няколко години, ние виждаме, че сръбският иредентизъм е много жив и силен“, предупреди историкът. Доказателство за това е стартирането на проекта „Сръбски свят“. Всеки може да си направи паралела с кървавия „Руски свят“.

Експертът припомни, че първоначално беше афиширано, че той ще обедини Белград, Баня Лука и Подгорица в духовен план. Когато човек отвори историческите архиви и види какви са били целите на сръбската пропаганда преди повече от 100 години, там се афишира същото – обединението на сърбите на Балканите.

„Зад привидните благовидни обещания на Белград стоят планове за прекрояване на границите. Важно е да подчертаем за всички, които имат някакви заблуди - на Балканите няма достатъчно територии, които да задоволят сръбските аспирации за още и още земи. Българската държава трябва да си дава сметка, че отсреща има един съсед, който е реваншистки настроен и крои планове как да прекрои границите на Балканите срещу българския национален интерес, включително и в РС Македония“, категоричен е Кирил Илиев и добави: „Зад обявения геополитически проект „Сръбски свят“ се прикриват озъбеното лице на сръбския шовинизъм, което действително има експанзионистични нагласи към своите съседи“.

Той припомни, че традиционно Сърбия е подкрепяна от Русия в своите кроежи за дестабилизиране на Балканите. Това ясно се очертава спрямо Босна и Херцеговина, която е слабата бримка на Балканите и най-лесното звено, което може по някакъв начин да бъде извадено от равновесие. „Честите срещи на Милорад Додик и Вучич с Путин са доказателството, че ако Русия държи по някакъв начин да разпали пожара на войната или на наслагването на напрежение някъде, най-вероятно ще се възползва от Босна и от Додик, който не се слави като уравновесен, миролюбив и прагматичен в своята риторика и действия“, предупреди Илиев.

Той посъветва политическият ни елит да отвори историческите книги и да види какъв е генезисът на проблемите на Балканите и защо България и Сърбия са се спречквали неведнъж. Едва след това трябва да се потърсят различните лостове за противодействие и за отношения спрямо този наш съсед, чиято политика е лицемерна и насочена срещу България.

 

----------------------

България трябва спешно да укрепи армията си!

Бел. ред. Нееднократно ние от портал „Гласът на България“ сме предупреждавали, че сръбският шовинизъм скоро ще въвлече и България в нов въоръжен балкански конфликт. Затова е потребно в спешен порядък да укрепим въоръжените си сили и да се върне незабавно задължителната наборна военна служба. За да имат българските младежи военна подготовка и да не служат като пушечно месо. Български майки, ако са ви мили синовете, трябва да настояваме за връщането на наборната казарма.

 

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n