Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Украински роми доброволци също воюват срещу руснаците

baronaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Новият командир на руските окупационни сили ген. Сергей Суровикин заяви, че в Херсонска област Руската федерация прехвърля своите войски на левия бряг на Днепър, тоест напуска Херсон. Информацията първо бе съобщена от прокремълска РИА „Новости“. Ето и думите на Суровикин: „Препоръчително е да се организира защита по линията на преградата на река Днепър, по протежение на

левия ѝ бряг. Решението за защита на левия бряг не е лесно, но в същото време ще спасим живота на нашите военни и боеспособността на групата войски. Маневрата на войските ще бъде извършена в близко бъдеще, формированията ще заемат подготвените отбранителни рубежи на левия бряг на Днепър.“

Съобщава се още, че руският министър на отбраната Сергей Шойгу, който е на „визитация“ в окупираните украински територии е дал „зелена светлина“ за организиране на отбраната на нашествениците по линията на река Днепър: „Пристъпете към изтегляне на войските“.

Суровикин също така заявил, че Украйна уж е загубила 9 500 войници в боевете в Херсонска област, а Русия - 7-8 пъти по-малко. Тоест, за да установим истинските загуби на двете страни, просто трябва да разменим тези цифри.

Още в средата на октомври новият командир на руските окупационни сили в Украйна Сергей Суровикин не изключи вземането на "трудни решения" относно настъплението на Въоръжените сили на Украйна в окупираната Херсонска област. Преди това един от така наречените лидери на окупационната "администрация" на Херсон - Кирил Стремоусов заяви, че руските войски вероятно ще се оттеглят на левия бряг на Днепър. Днес, 9. Ноември, нашествениците съобщиха за смъртта на Стремоусов, загинал уж при катастрофа. Гаулайтерът Кирил Стремоусов обяви през октомври, че украинските войски се готвят да атакуват града. По-късно нашествениците обявиха прехвърлянето на така наречената „администрация“ на левия бряг на Днепър.

И още – на фронта срещу руснаците воюват и… украински роми! При циганите има неписан закон – никога да не воюват. Но в този случай закарпатските роми са решили да защитят отечеството си – Украйна. По закон, многодетни бащи като тях не подлежат на мобилизация. Но тези смелчаци са дошли на фронта като доброволци. „Първоначално другарите ни от поделението ни нямаха доверие – заключваха чанти, криеха пари и вещи...“ – споделя Михайло от 128-ма отделна десантно-щурмова Закарпатска бригада. В бригадата служат група роми, които са се присъединили към Въоръжените сили и са в зоната на бойните действия от първите дни на руската инвазия.

„Когато аз и осем другари дойдохме в Свалявския военен комисариат, комисарят дълго време не можеше да разбере какво искаме… - разказва Михайло Титичко, по прякор "Барона". - Но щом разбра, че наистина кандидатстваме във Въоръжените сили, бързо издаде документите и ни изпрати в 128-ма бригада, в Мукачево. Там също бяха, меко казано, озадачени, гледаха ни с широко отворени очи и сякаш питаха: за какво, по дяволите, са дошли тук? И дори когато седмица и половина по-късно бяхме изпратени в зоната на бойните действия, нашите другари от поделението се отнасяха с недоверие към нас. Но това недоверие отмина много бързо - щом момчетата ни огледаха добре, толкова се сближихме, че станахме като семейство. Вече няколко пъти сме прехвърляни от място на място, но все още се обаждаме на първите си другари, поддържаме постоянна връзка.“

Михайло има прякор "Барон" с причина. За неговата група роми той е безспорен авторитет. "Барон" има интересна биография. Той е роден в Казахстан през 1975 г. Освен него има още шест братя и сестри в семейството, което живее много бедно. Първо учи в ромско училище в Свалява, а след това в общообразователно училище, след което неочаквано за мнозина се присъединява към армията за военна служба. Попаднал в 39. десантно-щурмова бригада, в град Хирив, Лвовска област (на базата на тази част по-късно беше създадена 80-та отделна десантно-щурмова бригада). Издига се до чин старши сержант, преминава съвместна подготовка с американците и дори скача с парашут от транспортния им самолет Херкулес.

 

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n