Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Дано руските матрьошки у нас не осуетят това намерение на холандците

okrarawГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Правителството на Нидерландия е готово да прехвърли някои от излишните си F-16 на съюзник от НАТО, за да може последният от своя страна да предостави своите МиГ-29 на Украйна. Според списание EW Magazine, Хага обмисля да предостави излишни изтребители F-16 MLU на съюзници от НАТО в Източна Европа, за да могат те от своя страна да дарят изтребители МиГ-29 на Украйна. А според портала

„Aviacionline defensa“, един от главните кандидати би била България, която планира да пенсионира остарелите си МиГ-29 Fulcrum („опорна точка“) от 2023 г. и се интересува от наемането на ескадрила западни изтребители, за да осигури въздушната си отбрана до пристигането на първите осем образци модерни F-16 Block 70 през 2025 г.

Отговорните лица са били информирани поверително. За да се реализира тази сделка, както и за всички отбранителни изделия, произведени от американски компании, Вашингтон трябва да даде своето одобрение.

От самото начало на войната Украйна моли западните си съюзници да ѝ предоставят всякакъв вид помощ, по-специално изтребители, за да може да противодейства на руските военновъздушни сили. Украйна вече получи самолети МиГ-29 от бившите страни от Варшавския договор, които след падането на Желязната завеса станаха членове на НАТО. Полша, Словакия и Северна Македония вече публично обявиха, че дават съветски бойни изтребители и щурмоваци.

В началото на юли словашкият министър-председател Едуард Хегер обяви, че ще дари 12 МиГ-29 на украинските въоръжени сили. В замяна ВВС на Чешката република ще поемат охраната на словашкото въздушно пространство. Подобна договореност беше постигната с Полша в началото на май, когато нейният министър на отбраната се договори със словашкия си колега, че полски самолети ще охраняват въздушното ѝ пространство, ако Словакия предаде своите МиГ-29 на Украйна. Освен това, чехи, словаци и поляци дават и резервни части за поддържането на украинските МиГ-29 в движение.

Но ако българските служебни министри не проявят нужната активност, холандските F-16 MLU биха могли да заминат за Варшава, зе да заместят на полските МиГ-29, докато пристигнат наскоро договорените корейски FA-50. Полша разполага с 36 F-16C и 12 F-16D, които са много по-модерни от холандските изтребители. Но поляците вече разполагат с нужната логистика за F-16 и биха могли веднага да използват самолетите от Нидерландия.

През август служебният военен министър Димитър Стоянов стартира преговори с Полша за българските МиГ-29 в опит да се удължи с около две-три години животът на изтребителите. Той отправи предложение Министерството на отбраната да сключи договор с полските военноремонтни предприятия за поддръжката на МиГ-29 с цел машините да останат в летателна годност до 2025-2026 г. Министърът подчерта, че „в авиацията нуждите са най-крещящи“, като те включват не само самолетите, но и системите за наблюдение и инфраструктурата, като военните търсят решения с помощта както на съюзниците, така и на българските военни заводи.

България де факто е един от най-големите непреки доставчици на оръжие в Украйна, продавайки рекордни количества от началото на войната, пише украинското издание „Украинска правда”, като се позовава на публикация в Еуроактив. Подчертава се, че България и Унгария са единствените две държави в НАТО и ЕС, които официално отказаха да изпратят военна помощ на Украйна. Но българските производители и търговци на оръжие продават своята продукция предимно в Полша, Словакия и Румъния, откъдето оръжието бива изнасяно към Украйна, пише изданието.

Да припомним, че на 3. ноември българското Народно събрание одобри с огромно мнозинство проектозакон за предоставяне на оръжие на Украйна. А Кремъл реагира нервно и елементарно, като заяви, че с това си решение България поемала изключителната отговорност за удължаването на войната. Да, очевидно е, че България вече влияе на конфликта, след като само вестта за изпращането на българско оръжие за Киев принуди руските храбреци да се изтеглят от Херсон.

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n