Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

„Геният“ и въображението на българският политик стигат само до мечти за комисиони

slkdjfyГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„Гърция, Турция, Румъния, Сърбия - всички около нас разбраха, че тази работа с бързото отказане от фосилните горива няма да стане. Единствената причина, заради която Турция и Гърция се карат, е кой повече да проучва и да добива. Нашата сметка за внос на нефт и газ тази година минава с много 10 милиарда лева. И като агнета на заколение - тишина. Плащаме. И мълчим. Нито една партия не е включила

в програмата си текст, че първата ѝ работа е тези пари, които даваме, да останат поне частично у нас и да проучим и извлечем всичко, което намерим и което е изгодно. Това с изгодата, дори няма нужно ние да решаваме, който спечели търга и реши да инвестира, той рискува.“ Това казва енергийният експерт Илиян Василев.

„Не говоря вече за отделни министри или правителства. Геният на българския политик стига до комисионите при посредничество при внос и при усвояването на ползите от климатичните политики. Просто при съседите ни има елит, който поема отговорност и колкото и да гледат да се обогатяват индивидуално, не изпускат от поглед общата картина на националното благоденствие. А тук някакви мишоци се правят на национални лидери и колчем запълнят чекмеджето с кюлчета и пачки - престават да се интересуват от общото.“ Твърди Илиян Василев. Към неговата констатация можем да добавим и руските усилия да бъде блокиран всеки зачатък за национално-отговорно мислене и действие.

Да си припомним случая отпреди доста години, когато мистериозно убийство спря добива на газ от две наши находища край Добрич. Малцина българи знаят, че България има собствено газово находище в Добруджа с доказани запаси от 15 – 17 милиарда кубически метра конвенционален природен газ. Има и готов проект за незабавното добиване на поне 5 милиарда от тях. При потребление от 3 милиарда куб.м. годишно, собственият добив само от този регион би ни дал независимост за години напред. Това енергийно съкровище засега е блокирано с дело за ОВОС, което се точи вече 4 години. Край Добрич има и второ предполагаемо находище, но при проучванията ръководителят на компанията загива при мистериозни обстоятелства. Разследване на сайта BIRD доказа, че добивът на собствен газ в блок „Добрич“ е станал мишена на активно мероприятие, зад което очевидно стои дългата кървава ръка на руския монополист „Газпром“ и хунтата в Кремъл.

Ето и предисторията - в периода 2004 - 2016 проучванията в блок „Добрич“ край село Рогозина дават две геоложки открития на газ на дълбочина от 1700 - 2100 метра и на дълбочина над 5000 метра. На първия хоризонт има заявление за търговско откритие с прогнозните 15 - 17 милиарда кубически метра газ. За втория хоризонт има повече от добри перспективи, но все още няма яснота за количествата, тъй като при изпитанието, проведено между 9. март и 8. април 2013 г., се случва авария. Според Сашо Дончев, собственик на проучващата фирма, това не е случайно.

„За провеждане на изпитанията ние поканихме една от двете най-реномирани сервизни компании, а именно „Halliburton“. За наше голямо съжаление, тези опитни холандски инженери, които извършиха проучването на тази дълбочина – на хоризонта 5380 метра - направиха толкова много грешки една след друга, че всичко изглеждаше да е умишлено. В крайна сметка изпитанието беше неудачно, ние не успяхме да получим приток на газ, така че ние не знаем там реално има или няма залежи на тази дълбочина.“

Провалът на сондажите е съпътстван и с друго съмнително събитие – след неуспешното изпитание водещият инженер и мениджър на проекта Сергей Казанцев се разболява и умира в рамките на 6 месеца. Дончев не крие подозренията си, че инж. Казанцев е бил сполетян от съдба, подобна на тази на Емилиян Гебрев, но с фатален край. Екипът на компанията и семейството на Казанцев правят опит да го лекуват в клиника в Турция, но без успех. Оттам просто връщат тялото му и то е кремирано, без да бъдат взети проби за наличие на токсини.

Дончев е разговарял за злополуките около сондажа с тогавашния премиер Борисов и му е поставил ребром подозренията си, че е обект на атака от страна на „Газпром“ и руската държава. Сезирал е и ДАНС, тъй като все пак става дума за проект от национално значение. Но Борисов не проявил интерес да се проведе активно разследване.

Сега, когато България е изправена пред форсмажорни обстоятелства, няма ли правителството да се заеме с добива на роден газ от находищата край Добрич? В този ред на мисли – няма да е излишна и една проверка от страна на ДАНС, дали резултатите от проучванията за газови находища в българския черноморски шелф не са били фалшифицирани, под натиск от „Газпром“.

Да припомним, че след спирането на доставките на газ от руснаците тази пролет, канадската компания "Трилиън" обяви намерението си от началото на август да възобнови проучванията си за добив на природен газ в терен "Вранино 1" край Каварна. На фирмения сайт на канадците все още няма никакви обнадеждаващи за нас новини. 

 

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n