Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Изтеглянето от Херсон доведе до идеологически разкол в Кремъл

herssГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Руснаците за пореден път доказват, че живеят в Средновековието. Те са отвлекли поне 100 000 украински деца, с намерението да ги направят еничари. Последният случай на масово отвличане е от Херсон, когато те са отвели в Русия над 40 000 украинчета. Изтеглянето на руските войски от Херсон подхранва идеологически разрив между паравоенните формирования и руския президент Владимир Путин,

подкопавайки доверието в неговите поддръжници. Това показва изследване на американския Институт за изследване на войната (ISW). Военните анализатори отбелязват, че за Путин става все по-трудно да успокои част от своя електорат поради неспособността на руската армия да постигне своите максималистични цели за сваляне на украинската власт и завземане на цяла Украйна. Националистическите пропагандисти на Путин, като Владимир Соловьов, все повече изискват от Кремъл и висшите военни командири пълна отдаденост на целите им в Украйна, а Соловьов дори призова за пълна мобилизация и уволнение на некомпетентни служители след бягството на руснаците от Херсон.

Както посочва ISW, Путин най-вероятно е наредил на своите пропагандисти да потушат всякакви критики относно руското изтегляне от Херсон, тъй като много новинарски програми на държавната телевизия пропускат или омаловажават последствията от изтеглянето. Нарастващите съмнения сред крайните руски националисти относно верността на несменяемия президент към руската идеология намаляват привлекателността на Путин сред руските националисти.

Институтът посочва още, че руските власти са организирали принудителното извеждане на деца от окупираните територии на Украйна в Русия. По-специално, нашествениците направиха изявление за планираното принудително преместване на повече от 40 000 деца от Херсонска област в Русия. В същото време самите нашественици признават, че системата за грижа за украинските деца е неадекватна.

Освободеният от окупаторите областен град Херсон беше център на амбициозна руска кампания за асимилиране на местното украинско население и изкореняване на украинската идентичност. Но тези усилия бяха напразни, се казва в анализ, публикуван в New York Times.

В Херсон бяха забранени националните песни. Говоренето на украински можеше да доведе до арест. Училищата преминаха към руски учебни програми и на младите ученици трябваше да се казва, че са руснаци, а не украинци.

Дъщерята на Ирина Дягилева от Херсон е учила в училище, където програмата е предвиждала наизустяване на руския химн. Но учителите не му обърнали внимание, вместо това тихо поздравяваха учениците сутринта с поздрав: „Слава на Украйна!“.

Окупационните власти са искали от Олга Малярчук, служител на таксиметрова компания, да приема заплащане само в рубли. Но тя продължи да работи с национална украинска валута - гривни. „Просто не проработи“, казва Малярчук за руската пропаганда, излъчвана по телевизията и билбордове през деветте месеца на руска окупация на Херсон.

Сергей Блошко, строителен работник, живееше с приятели през деветте месеца на окупацията, страхувайки се от арест заради участието си в протестите срещу окупацията през март, малко след като руската армия влезе в града. Руските войници дошли в къщата му. Но след като не го открили, откраднали телевизора и хладилника му. Но руснаците арестували някои от приятелите му, които били задържани и изчезнали, потвърждава той.

„Те репресираха украинското население“, каза Блошко. Относно усилията за културна асимилация, той е категоричен: „Това, което се случи тук, беше етническо прочистване“.

Три дни след бягството на руската армия няколкостотин херсончани все още празнуват на централния площад.

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n