Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Руснаците са се изтеглили на около 20 км от левия бряг, прогонени от украинските гаубици и HIMARS-и

ukraradfГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Украинската армия е започнала да форсира Днепър, за да се прехвърлят атакуващи формирования на левия бряг на реката. За това съобщават руски източници, но доколко е достоверна тяхната информация, предвид вярната поговорка, че на страха очите са големи? Мястото не се посочва точно, но е някъде около Каховка според публикации в украинските мрежи. Като друго място се предполага брега срещу Херсон.

По трети данни е близо до Енергодар. Същевременно, украинците са докарали мощна строителна техника на Херсонския /Антоновския/ мост за неговото възстановяване.

И още - руските окупационни войски в Херсонска област са се изтеглили на 15-20 км в дълбочина от оборудваните защитни линии на левия бряг на Днепър, за да се защитят от обстрела на артилерията на Украйна. Но украинските сили, включително с използването на далекобойните HIMARS държат логистиката на противника под огневи контрол. Информацията е потвърдена от ръководителя на Съвместния координационен пресцентър Наталия Гуменюк днес, 15. Ноември.

„Хипотетично руснаците могат да заплашват Херсон, тъй като разстоянието позволява използването на различни видове оръжия, но ние също не стоим на едно място и използваме контрабатарейна борба, ние също имаме с какво да отговорим. Във връзка с което, има известна активност на вражеските войски на левия бряг на Днепър за придвижване навътре от брега на 15-20 км“, това заяви украинската пиарка в ефир.

Гуменюк увери, че въоръжените сили на Украйна вземат под огневи контрол логистичните пътища на противника, така че няма да има лесна доставка на резерви и боеприпаси за окупаторите. Според нея, на десния бряг на Днепър продължават мерките за стабилизиране на деокупираните територии, а това са повече от 4870 квадратни километра.

Разчитайки на пълноводния Днепър като естествена преграда пред устрема на ВСУ, руското командване е наредило изтегляне на войскови части и прехвърлянето им към Донецк. Тези ходове, обаче, могат да изиграят лоша шега на рашистите. При един масиран десант украинските войски биха могли, без да срещнат особено силна съпротива, да излязат на брега на Азовско море и да отрежат сухопътната връзка на РФ с окупирания полуостров Крим.

Междувременно, „товар 200“ на руската окупационна армия наближава внушителната цифра 83 000 трупа. Ранените и осакатените руски войници са поне двойно повече.

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n