Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

САЩ са потвърдили, че става дума за „високоточни“ ракети на Русия

rohkeГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Днес следобед Русия нанесе масирана ракетна атака по територията на Украйна, изстрелвайки над 100 ракети. Различното от предишни дни е, че две от ракетите са паднали на полска територия. Кореспондент на радио Zet неофициално съобщи, че две ракети са паднали в село Пржеводув близо до украинската граница и са поразили зърносушилни. Съобщава се и за двама загинали. На мястото са пристигнали

представители на полицията, прокуратурата и войската. В същото време радио „Люблин“ съобщава друга версия. Инцидентът в Пржеводов е станал около 15:40 часа на претоварна везна, където пристигат влекачи с товари. Информацията на радиостанцията била потвърдена от местната полиция. По предварителни данни товарът на трактора, който се качил върху кантара, е избухнал внезапно. Радиото съобщава и за смъртта на двама души.

Полският премиер Матеуш Моравецки спешно свика Комитета по национална сигурност и отбрана към Министерския съвет. Това е съобщил представителят на полското правителство Пьотр Мюлер, според Polsat News. Съобщението за срещата се появи малко преди 18:00 часа местно време. Комитетът на Съвета на министрите по национална сигурност и отбрана беше създаден през октомври 2020 г. с решение на министър-председателя Матеуш Моравецки. Първият му председател беше лидерът на партията "Право и справедливост" Ярослав Качински, който по това време беше вицепремиер по въпросите на сигурността в правителството. Комитетът се състои от заместник министър-председателя, който се назначава от ръководителя на правителството, ръководителя на Министерството на отбраната, ръководителя на Министерството на вътрешните работи, министъра на правосъдието, министъра, координиращ разузнавателните служби и ръководителя на дипломация.

Задачите на комитета са да осигурява координацията на подготовката, дейността и ефективното вземане на решения по въпроси на националната сигурност и отбраната, както и изготвянето на предложения до Министерския съвет или министър-председателя по тези въпроси.

В резултат на руския ракетен тероризъм на тъмно и студено остана и половин Молдова.

Междувременно в „Асошиейтед прес“ се появи информация, че САЩ са потвърдили връзката на Русия с инцидента в Полша. Американското разузнаване е потвърдило, че руски ракети са пресекли полското въздушно пространство във вторник, убивайки двама души. Това е съобщил пред агенция „АП“ високопоставен американски служител, пожелал анонимност. Полската страна не е потвърдила официално, че инцидентът е свързан с Русия. Същевременно полските въоръжени сили са били приведени в повишена бойна готовност.

Министърът на отбраната на Латвия Артис Пабрикс заяви: "Съболезнования на нашите полски братя по оръжие. Престъпният руски режим изстреля ракети, които са насочени не само срещу украински цивилни граждани, но се взривиха и на територията на НАТО в Полша. Латвия напълно подкрепя полските приятели и осъжда това престъпление". Съобщава се, че унгарският премиер Виктор Орбан също е свикал своя съвет по отбрана. И Министерството на външните работи на Естония е заявило своята "пълна солидарност" с Полша, подчертавайки, че "Естония е готова да защитава всеки сантиметър от територията на НАТО".

Съгласно член 5 нападение срещу един съюзник на НАТО се счита за нападение срещу всички съюзници. Да видим сега какво ще се случи на рашисткия башибозук.

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n