Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Рашистите закъсват, вече използват стари ракети от ядрения си арсенал

satelГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Благодарение на спътника, който беше придобит с парите, събрани от Фондацията на Сергей Притула, украинското разузнаване е успяло да открие около 2 600 единици военна техника на руската окупационна армия. Това твърди украинската Главна дирекция на разузнаването. „ГУР извърши космическо радарно разузнаване на около 150 района на местоположението на противника. Това стана възможно благодарение

на сътрудничеството с фондацията на Сергей Притула, която предаде спътника ICEYE на украинските разузнавачи, както и осигури достъп до базата данни на „съзвездието“ от SAR-сателити."

Съобщава се, че благодарение на „народния спътник“ са открити и потвърдени около 2,6 хиляди единици вражеска военна техника, по-специално танкове, самоходни оръдия, бойни бронирани машини, хеликоптери, ОТРК „Искандер“, системи за противовъздушна отбрана С-300 , ПВО "Панцир-С1", радари. Сателитът също е помогнал да се идентифицират понтонни мостове, катери и палатки на враговете.

През август фондация Serhiy Prytula купи сателит и достъп до база данни със сателитни изображения за армията с дарения от украинския народ (парите бяха събрани за дронове Bayraktar, но турската компания Baykar предостави три дрона Bayraktar TB-2 безплатно, така че събраните 600 милиона гривни бяха дадени за сателит). Притула обясни, че това не е само един спътник - той дава на Украйна достъп до базата данни на спътниковото съзвездие ICEYE за повече от година напред.

Фондация Притула увери, че спътникът ICEYE, закупен с дарения от украинците, ще бъде собственост на Украйна до края на неговата функционалност в орбита. Сателитите ICEYE могат да сканират обекти на Земята при всяко време – денем и нощем, както и при наличие на облачност.

И още новини от фронта – според британското разузнаване, руснаците вече използват за атаките срещу гражданска инфраструктура в Украйна остарели ядрени крилати ракети, на които ядрената бойна глава е заменена с баластни невзривни материали. „Фотографии показват останките от свалена руска крилата ракета с въздушно изстрелване AS-15 KENT (X-55 – бел. ред.), разработена през 80-те години единствено като система за доставяне на ядрени оръжия. Бойната глава вероятно е била заменена с баласт“, ​​се казва в последното съобщение на британското военно министерство. Отбелязва се, че "такава инертна система все пак ще причини някои щети поради кинетичната енергия на ракетата и неизползваното гориво, но е малко вероятно да осигури надеждно въздействие върху целите".

Русия вероятно се надява, че подобни ракети ще спомогнат и за отвличане вниманието на украинската противовъздушна отбрана. "Каквито и да са намеренията на Русия, тази импровизация подчертава степента на изчерпване на руските запаси от ракети с голям обсег", добавят английските разузнавачи.

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n