Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Сърбите използват всеки повод, за да псуват България и българите. Ето защо

jdeokfxcГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

По време на партийната сбирка на управляващата Сръбската прогресивна партия /СПП/ на президента Александър Вучич в Ниш се стигна до сбиване, но и до използването на България за отправяне на вулгарни обиди между местните лидери. При възникналия спор между местния висш ръководен кадър Милош Банджур и Марко Симов, който е член СПП, Банджур заплашил Симов с думите: "майка ти българска"...  Симов подробно разказа за спора и съобщи, че го е заснел, но Банджур му е счупил телефона и го ударил няколко пъти. Симов все още не е решил дали ще съди нападателя си, за когото твърди, че е "имал сексуални отношения с непълнолетни". Поводът за тази политическа ръкопашна схватка е такъв: Симов попитал публично пред събранието Банджур дали си спомня, че му е споделил как Александър Вучич си бил купил за 3 млн. долара руския орден "Александър Невски". Това руско отличие бе връчено на сръбския президент от Владимир Путин в началото на 2019 година. Според Банджур, цялата афера е измислена от кметицата на Ниш Драгана Сотировска, а Симов е само един обикновен изпълнител на поръчката.

Припомняме, че България и българите в публичното пространство в Сърбия от десетилетия целенасочено и систематично се използват в отрицателен контекст по всякакъв повод, включително и от държавните институции и образователната система.

Ето и каква е историческата картинка: до 1878 година Поморавието е населено с преобладаващо българско население. Но руснаците, с подкрепата на австроунгарския император, правят майчин помен с чужда пита, като подаряват исконни български територии на нашите съседи. Северна Добруджа е подарена на власите /които се наричат „румънци“ от 1860 година/, а Поморавието и Зайчарско са дадени на сърбите. Оттогава съседите ни прилагат систематична политика за асимилиране на българското население в тези области. Ако отидете сега в Ниш, почти всеки срещнат ще потвърди, че дядовците му са говорили български език. През 1944 година британското разузнаване регистрира ярките пробългарски чувства на местното население, демонстрирани на митинга в чест на посрещането на Българската армия, изтласкала хитлеристите от Поморавието.

Последният подарък, направен от т. нар. Велики сили на Белград, са българските Западни покрайнини. Като всеки крадец, сърбите също чувстват, че рано или късно трябва да върнат тези български територии. Затова е и тяхната неприязън към всичко българско, която всъщност прикрива техния страх…

 

------------------------------

С посредничеството на БГНЕС

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n