Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Тежката механизирана бригада ще подсили източния фланг на НАТО

abraГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Холандските военни ще помогнат за преместването на стотици американски тежки бойни машини от град Влисинген в Източна Европа, за да подсилят източния фланг на НАТО. За това съобщава Euractiv. Холандски войници ще помогнат за транспортирането на бригадата на американската армия през страната от началото на януари до началото на февруари, преди американските военни да продължат пътя си на

изток, като основните дестинации се очаква да бъдат Полша и Литва. Бригадата се състои от 1275 единици техника, включително много танкове M-1 Abrams, бойни машини на пехотата Bradley и друга техника, която ще бъде разгърната с автомобилен, железопътен и воден транспорт в Източна Европа. Бригадата ще бъде на територията на Полша и Литва в продължение на шест месеца. През декември генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова страните-членки на НАТО да предоставят на Украйна повече оръжия.

"Призовавам съюзниците да направят повече. В интерес на нашата сигурност е Украйна да спечели, а Путин да загуби", каза Столтенберг.

Седмица преди това Съединените щати обявиха близо 2 милиарда долара допълнителна военна помощ за Украйна, включително системата за противовъздушна отбрана Patriot.

Междувременно, тази нощ в района на руския град Красноярск в сърцето на Сибир, руски партизани са взривили жп-линията на Транссибирската железница и са спрели движението на ешелони с военна техника. Според Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна, това е ново доказателство за активизиране на съпротивителното движение във вътрешността на Руската федерация. Според ГУР, през новата 2023 г. „това е поне шестият случай на разрушаване на блокове за сигнализация, централизация и блокиране на железницата в различни региони на Русия, което води до нарушения в графиците на военните ешелони“. През 2022 са били регистрирани около 40 такива случая, както и случаи на унищожаване на железопътни трансформатори и локомотиви. Значително активизиране на железопътните партизани в Русия настъпи, след като режимът на Путин обяви частична мобилизация през септември. Очаква се новата вълна на мобилизацията да повлече след себе си истинско цунами от саботажни акции.

Потърпевши от безчинствата на кремълската хунта са и самите руснаци. Пънк музикантът и активист от Якутия Айхал Аммосов, обвинен от властите в "дискредитиране" на руската армия, изчезна без следа и е в неизвестност вече повече от половин месец. Той протестира срещу войната, която страната му води в Украйна. Беше арестуван и получи обвинение. А сега го няма и близките му се питат жив ли е изобщо. Става дума за музиканта с артистичен псевдоним Айхал Аммосов. Истинското му име е Игор Иванов, живее в източния сибирски град Якутск и е на 30 години. От месеци той се оплаква от заплахи от страна на полицията. Те започват, след като е арестуван за антивоенен протест. Сега роднините и приятелите му нямат връзка с него от седмици и се страхуват, че може да е бил убит.

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n