Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Какво се случва, когато се самозабравиш във властта

darinГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Филми с дъщерята на президента ще извадят БНТ от финансовата пропаст, това е ясно като бял ден. А тя е толкова дълбока, че телевизията пада в нея от десетилетия, но започнат ли ленти и сериали с въпросната главна героиня - край, ще се издърпа сама за косата. Телевизията, не актрисата. „В политиката глупостта не е недъг“, казвал Наполеон Бонапарт. Добре, че императорът не е доживял епохата на киното, особено на българското кино и политическата му шапка. Да не говорим за телевизията и нейните напъни да прави кино с нашите пари. Продуцент на най-новия исторически филм, с участието на дъщерята на президента Румен Радев, е БНТ; за нетърпеливата публика - 6 месеца след излизане му по кината той щял да бъде излъчен и по обществената телевизия.

За ръководството на държавната телевизия очевидно е водещо наблюдението: „Мислеше само в движение, а се движеше твърде малко“. Иначе нямаше да се вкара в този нелеп филм... Или от СЕМ са помолили, та не е можело да откажат, някой и друг милион. Което никак не е изключено, като се замислиш - това е тема за специално проучване, като знам какъв кадаиф е там.

Много се смях, преди да осъзная, че леко ми се гади, когато прочетох долното:

„Дъщерята на президента Румен Радев влиза в образа на младата и красива Сара, която пленява сърцето на цар Иван Александър, и българският владетел я взима за втора съпруга, изоставяйки вече остаряващата Теодора. Снимките на лентата започват през април, а по план най-късно през януари 2024 филмът "1349 лето Господне" трябва да бъде по кината.“

Забъркали са момичето /което като всеки млад човек иска да блесне, да се изяви, да е звезда/ в такава гъста и гадна каша, че е страшно да си го помислиш.

Режисьорът, разбира се, е Максим Генчев, който редовно излиза с призиви срещу ЕС и НАТО /и ожалва Путин – бел. ред./ в социалните мрежи. Това му е на него мрежата за златната рибка и пътеводна звезда, затова очевидно успява да снима нелепи филми за националните ни герои. Надали го прави случайно, твърде е последователен – първо окарикатури Левски, упражнява се за последно с Христо Ботйов, сега и към Второто българско царство посегна.

Снимах преди време лицето Максим Генчев как се усукваше на коктейл в НДК около Сергей Станишев, тогава лидер на ПЕС, и Михаил Миков, тогава лидер на БСП, след премиерата на безумния филм за Левски. Помогнали на лентата хората, така каза, ама явно парите там текат не от джобните им, а по линия на българо-съветската дружба и идеята е омаскаряването на българската история, друго обяснение няма. Пазя снимките за спомен, а може и пред съда да послужат.

Парадоксалното е, че „младата и красива актриса“ сякаш пародира любовната история на баща си, застанал начело на България толкова векове след Иван Александър, но не научил нищо от Историята. Да се надяваме, че няма да изиграе същата роля, въпреки че онзи наш владетел е като Крали Марко пред него.  

На лъжата краката са къси, но на кратки разстояния бие всички рекорди, както е добре известно – ето и пример:

"Дарина бе избрана на кастинг измежду няколко претендентки. Не знаехме, че е дъщеря на президента. Тя е много екзотична. Търсехме визия, която да не е съвременна. Освен много талантлива като актриса, Дарина носи ретро излъчване, с което много ни впечатли", споделила Деси Ковачева, двигател и на филмите за Левски и Ботев, докарали до делириум тременс българската публика.

Позиция на Светослав ПИНТЕВ

 

--------------------------

България бързо се превръща в... Узбекистан. Където дъщерята на диктатора Каримов направи бурна артистична и бизнес кариера под сянката на всемогъщия си баща. Никой не може да твърди, че Гулнара не е имала талант, както и други качества за успех. Но нейната бърза промоция от слугинското обкръжение на баща ѝ я направи нарицателно за непотизъм /шуробаджанащина/, може би без тя да го заслужава.

Обществените и политическите отношения в България деградират динамично в посока Евразия и Узбекистан. Никой не може да твърди, че младата жена на снимката не е талантлива. Но слугинското обкръжение на баща ѝ - в киното, в СЕМ и на върха на БНТ - ще сложи неизтриваем въпросителен знак върху таланта и амбициите ѝ. Което, разбира се, е жалко. Узурпаторът на „Дондуков“ едва ли разбира това. Неговото истерично властолюбие започва да търси все по-перверзни форми за утвърждаване, характерни за Евразия и Третия свят, но дълбоко чужди на европейската цивилизация.

Дами и господа, не подминавайте този казус със снизхождение - казусът е индикатор за самозабравяне във властта. Обратимо ли е все още това самозабравяне? Вече не съм сигурен...

Мнение на проф. Огнян МИНЧЕВ

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n