Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Историята на спасяването на 7-годишния Стас от Бахмут

bahВиктория ЯРИЖКО

7-годишно момче в червено кожено палто безстрашно се разхожда из руините на родния си Бахмут и показва на военните последствията от взривовете на руски снаряди. Така цяла Украйна видя Стас. Военнослужещият Петро с позивна "Стоун" пусна видеото с невероятното момче. Той ни разказа и историята за спасяването на Стас и близките му. Семейството на Стас се състои от майка му, баща му и

по-големия 13-годишен брат. Всички те живяха под руски обстрел в продължение на 9 месеца. Хлапето отдавна мечтаеше да напусне ада. Но майката не се осмеляваше до последната минута: страхуваше се от неизвестното и липсата на пари. А сега е възможно да се евакуираш от Бахмут, който се обстрелва денонощно от врага, само под прикритието на военните от ВСУ.

Петро "Stone" извърши тази специална операция за спасяването на Стасик заедно с екип от всеотдайни хора. В момента семейството на момчето с кафявото кожено палто е в безопасност в Черновци, където малкият се учи отново да заспива в тишина, а не под залпов огън.

"Вече не ме е страх"

Стас срещна "чичо Петя" на една улица в Бахмут, където той спокойно стоеше и дъвчеше шоколад на фона на рева на експлозиите. И тогава момчето предложи да покаже на защитниците какво са направили руснаците със сградата, в която се намирал техният апартамент. След експлозията не останало нищо, освен стените и купчина горяща пепел. Момчето минава смело през огъня и казва, че не се страхува и вече е свикнало с експлозиите. И тези думи от устата на 7-годишно дете карат сърцето да се свие.

Първоначално семейството живеело на шестия етаж в девететажна сграда, а след експлозията се преместили на втория. По това време почти всички жители, с изключение на десет души, вече били напуснали жилищния блок. Въпреки това, един ден Стасик признал на военните: „Отдавна исках да напусна“.

Тогава Петър започна да убеждава семейството, че трябва да се евакуират, като ги посещавал периодично. В същото време мъжът търсел начини за евакуация и възможности за подслон на семейството. Убеждаването и организирането на спецоперацията отнело близо месец.

„Вече беше краят на декември, обстрелът се засилваше всеки ден. И аз обещах на Стас: Ще имаш нормална Нова година, ще бъдеш на училище и ще имаш бъдеще. Обещах му това и аз не можеше да го разочаровам“, спомня си събитията „Стоун“.

Евакуация под прикритие

Докато чакаше новогодишното чудо и магьосника „чичо Петя“, Стас почти всяка минута гледал през прозореца. Поглеждал навън, въздъхвал и отново се скривал от обстрела в коридора. Но в един момент, поглеждайки отново към улицата, момчето изпищяло от радост: „Чичо Петя дойде да ни спаси!“ След като Стас забелязал "чичо Петя" на прозореца, момчето му признало после: "През всички тези дни се молех и чаках."

„В Бахмут вече се водят битки. Ето защо е невъзможно да влезете или да излезете от града без военно прикритие“, казва Петро „Стоун“. Наложило се два танка да ги придружават. И за тяхно прикритие в определени сектори били разположени снайперисти. Представяте ли си колко сериозна операция е била тази евакуация? Можете да снимате филм за нея...

Така се сбъдна едно от желанията на 7-годишно момченце в кожено палто. Той и семейството му бяха докарани в Константиновка с автобус, а оттам - в Черновци. Според военните, Стасик е бил евакуиран своевременно. Защото сега Бахмут е разрушен още повече, пътищата са блокирани и е изключително трудно да се стигне до къщата на момчето. Семейството, спасено от адската обстановка на Бахмут, сега се възстановява от месеци живот под експлозиите, свиквайки с тишината. В Черновци те бяха временно настанени в центъра за подкрепа "Град на доброто", семейството планира да намери малка къща или апартамент за по-нататъшно живеене. Стас получава подаръци от хора, чиито сърца е разтопил с откровеността си, и с радост играе с тукашните деца.

 

 

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n