Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Кримската война 2.0. Когато си двойкаджия и си бягал от уроците по История

skjfubbГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Безспорно най-горчивият хап, преглътнат някога от руснаците, е тяхното разгромно поражение в резултат на Кримската война от 1856 година. Днес историята се повтаря. Но руският псевдоелит доказва, че всички съвременни кремълски „ръководители“ са предпочитали да бягат от уроците по История в училище. Затова днес всичко се завърта отначало, по познатата схема – и втората Кримска война, започнала с театрално

лесното „връщане“ на полуостров Крим в състава на РФ, днес е на път да донесе втори срамен, позорен разгром за войнолюбците от Кремъл. Само колебливостта на Запада е причина войната да не е завършила. Отдавна.

Но нещата се променят - макар и бавно, но неумолимо западното военно-технологично превъзходство плюс изключително мотивираната милионна армия на Киев ще доведат до неизбежния разгром над спиртосаната средновековна евразийска империя. Последният пример: Великобритания предостави на Украйна пакет от помощ, като свръхтехнологичните танкове „Challenger 2“ ще позволят изтласкването на руските войски отвъд границите от 1991 година. Решението на Обединеното кралство да изпрати супер-модерните си танкове в Украйна е премерен отговор на нарастващата агресия и безразборните бомбардировки на Русия. Това заяви министърът на отбраната Бен Уолъс по време на реч в парламента, цитиран от The Guardian.

„Днешният пакет ще помогне да се ускори краят на окупацията на Путин и цялата ѝ бруталност и ще гарантира, че през 2023 г. и след това, ако е необходимо, Украйна ще запази инерцията си, подкрепяна от международна общност, която е по-убедена от всякога, че всеки опит за незаконна и непровокирана инвазия на Путин ще се бъде провален", каза Уолъс.

Според него, международната подкрепа за Украйна не е "нападение срещу Русия или организирана от НАТО агресия, да не говорим за прокси война". Уолъс приветства решението на френското правителство да изпрати леки бойни танкове AMX 10-RC в Украйна, както и новия американски оръжеен пакет, който ще включва около 50 бойни машини Bradley. Тези приноси са „важни сами по себе си“, каза той, но също така представляват част от международни усилия, които „взети заедно имат ефект на увеличаване на силата“. Андрий Йермак, ръководител на кабинета на президента, каза, че Великобритания е предоставила на Украйна пакет от помощ, който включва: 14 танка "Челънджър 2"; 30 оръдия AS90; 100 бронирани машини, включително бронетранспортьори "Булдог"; десетки бойни безпилотници; 100 000 артилерийски снаряда; 100 "подобрени ракети"; резервни части за поддръжка на украинските танкове и бронирани машини.

Припомняме, че на 15. януари британското правителство потвърди плановете си да прехвърли в Украйна ударна рота от 14 танка Challenger 2 и около 30 самоходни оръдия с калибър 155 mm AS90. Неголемият брой танкове, взети от британските запаси, сам по себе си няма да даде голямо превъзходство на бойното поле, но това ще бъде първият път, когато западна страна се съгласява да изпрати своята тежка бронирана техника в Украйна.

Киев се надява, че това ще проправи пътя за положително германско решение. Според Bloomberg, федералното правителство на Германия може да обяви решение през следващата седмица относно доставката на западни танкове на Украйна. Според украинския външен министър Дмитрий Кулеба пет държави вече са готови да прехвърлят танкове Leopard 2 на Украйна, но чакат решението на Германия.

 

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n