Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Секретарят на културния клуб "Цар Борис Трети" в Охрид е бил пребит тази нощ

idkjrhfГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Секретарят на културния клуб "Цар Борис Трети" в Охрид е бил пребит. Това съобщи в профила си във Facebook евродепутатът Андрей Ковачев. "Насилието, омразата и дискриминацията трябва да спре! Очаквам моментална реакция от властите и в двете страни! Това положение е нетърпимо. Политическата класа, медиите и академичните среди са създали атмосфера на омраза и преследване на българите.

Европейските институции, разбира се, ще бъдат информирани! Християн Пендиков е в болница! Полицията е информирана!" Това съобщи Ковачев. По-късно българският евродепутат уточни, че нападателите са били трима и са идентифицирани. Самият той се е опитал да разговаря с пострадалия по телефона, но не е успял, защото момчето е със счупена челюст, а при него има лекари. Ковачев се е свързал по телефона с министъра на външните работи на Република Северна Македония Буяр Османи.

"Да се наричаш българин в Македония означава

да бъдеш варварски нападнат и пребит.

Сега нападателите ще ги осъдят условно като Ламбе (Алабаковски) и атаките ще продължат още по-яростно! Време е България да се погрижи за българите, които не живеят в родината!", написаха в профила си във "Фейсбук" от Културния клуб "Иван Михайлов" в Битоля.

Клуб "Цар Борис Трети" в Охрид бе открит през октомври миналата година и до този момент срещу него има няколко посегателства, като най-напред нападнаха помещението със земеделско сечиво, през ноември счупиха с камъни светещата табела с името на клуба, а няколко дни по-късно по помещението беше стреляно с огнестрелно оръжие. Културният клуб "Иван Михайлов" в Битоля също бeше обект на посегателство. За опита за палеж на сградата условно бе осъден певецът-пироман Ламбе Алабаковски.

Какво може да направи България?

Първо – да връчи строга дипломатическа нота, после да обяви за персона нон грата посланика на РСМ, трето – да замрази присъединителния процес на македонистката /по-точно сърбоманска/ държавица, четвърто – да настояваме заедно с Албания престъпленията срещу българи и албанци на етническа основа в РСМ да бъдат приравнени с военни престъпления и извършителите им да бъдат съдени в Хага, като излежават присъдите си в затвора, където умря Милошевич.

 

 

                  

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n