Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Meta, Telus, Цензура и Проруска пропаганда. Как работят тези неща

cedexsswАтанас ЧОБАНОВ

Н.А. оставя телефона си в предверието, кимва на въоръжената охрана и влиза в шлюза с двустепенно отваряне, водещ към нейния офис. Офисът е с матови стъкла и се намира в Telus Tower на площад Македония. Н.А. застъпва на поста си –   модератор на съдържание на български език от Facebook. Днес ще обработи 800-900 доклада на компютър, на който е деактивирана възможността да направиш снимка от екрана. Н.А. работи в

проекта Dolphin. Така се нарича отделът, който модерира съдържанието на социалната мрежа Meta. Той е най-секретният и затова мерките за сигурност са драконовски. Други социални мрежи, обслужвани от Telus, не са толкова тайнствени, например Chameleon за съдържание от Snapchat. Името Dolphin също е част от тайната, но се открива в поредица съдебни дела срещу Telus от уволнени служители.

Две дела на служители от отдела Dolphin на Telus се откриват в СГС. Има и такива в други съдилища.

За всяко докладвано съдържание Н.А. трябва да се произнесе дали то отговаря или не отговаря на стандартите на общността на Facebook. Ако се затрудни, Н.А. се допитва до политкомисаря. Това е друг колега от отдела, сведущ в политиката, който е приближен на тиймлидера /ръководителя на екипа/.

Но Н.А. не се допитва често, защото има броени секунди за всеки доклад, а иска да си получи месечния бонус за количество. За обработка на доклад се полага средно време от 40 секунди независимо дали става дума за видео, пост или коментар. За тоалетна – максимум 8 минути, за всякакви нужди.

Telus работи като подизпълнител на Meta от 2019 г., според интервюта на отговорни фактори в Meta. Самата Telus е много дискретна за това сътрудничество.

Българският отдел на Dolphin е малък – една дузина служители. Той е подчинен на руския отдел, който е най-голям. Други малки отдели, подчинени на руския, са грузинския, арменския и тези за езици от Средна Азия. Турският отдел е голям и самостоятелен. В него работят над 50 души.

 Репортери на BIRD.BG разговаряха с голям брой служители на Telus, бивши и настоящи, за да си изяснят как точно работи модерирането, което предизвика голям обществен скандал в България през последните месеци.

Причината за този интерес към дейността на една частна компания е в обществения резонанс на резултатите от модерирането, които са много спорни. Наблюдава се видимо заглушаване на журналисти, медии и общественици, които са критични към руската агресия в Украйна и същевременно подсилване на проруската пропаганда в една социална мрежа, която в България има статут на мейнстрийм медия. Феномен, който няма как да се обясни единствено със стандартите на общността на Facebook.

Примерите за това са многобройни и добре документирани. Още през март миналата година, седмици след началото на руската агресия в Украйна, беше организирана петиция до Европейския парламент срещу пристрастното модериране на съдържанието в българския сегмент на Facebook.

В подписания от над 2500 души текст се подчертава, че водещи обществени фигури губят достъп до профилите и последователите си заради изказвания, насочени срещу агресивната политика на Русия, а многобройни сигнали срещу проруски пропагандни послания, фалшиви новини, обиди на расова и/или етническа основа и дори призиви за изтребление на украинци остават безрезултатни.

В петицията, изпратена също до Meta и до Telus, се изразява съмнението, че “българоезичните модератори често не успяват да се откъснат от лични политически и геополитически вкусове на работното си място.”

Близо година по-късно ситуацията не само, че не се промени към по-добро, а се влоши като броят на блокираните журналисти и общественици нарастна критично.

 

Цялото разследване може да прочетете ТУК

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n