Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Русия стои зад операцията за дестабилизиране на Швеция

koranaСтефан КРАЕВ

Операцията е насочена към възпрепятстване на плановете на Швеция за интегриране в НАТО, изостряне на отношенията с мюсюлманските страни и създаване на почва за терористични атаки, пишат експерти от RLI (Robert Lansing Institute). Москва може да извършва атаки под „мюсюлмански флаг“, използвайки пристигналите в Швеция бежанци. Кремъл се опитва да провокира безредици и насилие, с последващо

увеличаване на риска от контролирани атаки в Швеция.

Да припомним - на 21. януари 2023 г. един от лидерите на ислямофобската група Расмус Палудан изгори публично Корана близо до турското посолство в Стокхолм. След това действие шведският телевизионен канал SVT разбра, че местен журналист на име Чанг Йоханес Фрик е предложил на Палудан да изгори Корана. Той също така е гарантирал, че всички щети, които Палудан може да понесе поради тази провокация, ще бъдат покрити.

Експерти пишат, че ГРУ е използвало Палудан чрез посредничеството на Чанг Фрик, който според множество доклади не само активно е сътрудничил на пропагандния канал на КГБ „Russia Today“, но също така се е оказал агент на ГРУ, вербуван за провеждане на психологически операции.

Мястото - районът до турското посолство в Стокхолм, е избрано нарочно, тъй като атаката е насочена срещу Анкара. Желанието на Стокхолм да се присъедини към НАТО стана повод за безпокойство в Москва. В резултат на това Кремъл започна операция, насочена към ескалиране на противоречията между Турция и Швеция на фона на предстоящите избори в Анкара, осъзнавайки, че атаката срещу религиозния символ на исляма не може да бъде пренебрегната по време на предизборната кампания в тази страна. Неслучайно провокацията беше извършена на фона на заплахите на Москва срещу Стокхолм заради желанието на Швеция да влезе в НАТО.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова каза, че „ако Швеция и Финландия се присъединят към НАТО, това може да доведе до „негативни последици“ за мира в Северна Европа“.

Чанг Йоханес Фрик (с истинско име Чанг Георг Линдберг до 1995 г.) е издател на онлайн вестника „Nyheter idag“ и излъчва по телевизия SD Riks (финансирана от Шведската демократическа партия).

Има множество индикации, че това лице тайно си сътрудничи и е свързано с руското военно разузнаване ГРУ. Връзката е неоспорима, тъй като той преди това е работил за руската държавна новинарска агенция RT/Russia Today повече от година „на свободна практика“ в Ruptly, дъщерно дружество на RT.

Свързан с руското Министерство на отбраната и военното разузнаване, RT взе активно участие в координирани усилия за компрометиране на международното разследване на свалянето на пътническия самолет MH17 през 2014 г. над Донбас от проруските сепаратисти. Съдържанието, популяризирано от „Nyheter idag“, отразява задачите, поставени от Москва в зависимост от текущия дневен ред.

Коментатори пишат, че Русия е избрала Палудан за провокацията поради факта, че той вече е участвал в изгарянето на Корана в Дания, Германия и Франция. След акцията с изгарянето на Корана в Швеция, Москва пренася ситуацията в Холандия, където лидер на екстремистка организация, свързана с Русия, също организира подобна провокация.

За това, че зад акцията по изгарянето на Корана стои Москва, пишат и редица други западни медии, позовавайки се на свои източници в разузнаването. Русия действа подривно в Швеция, за да блокира пътя ѝ към споразумение за присъединяване към НАТО.

Расмус Палудан, журналист и водещ на десния канал на Шведските демократи Riks, който от няколко години популяризира наративите на Кремъл и е руски агент за влияние, плати за провеждане на акцията за изгаряне на Корана в Стокхолм, написаха Expressen и The New York Times. Още през 2018 г. Expressen публикува редакционна статия на първата си страница, в която нарече вестника „Nyheter Idag“, където работеше Фрик, „един от лакеите на Путин“. Изданието посочи няколко причини. Един от аргументите е, че руската държава е платила за скандалните репортажи на Фрик от Москва. В публикациите си Фрик открито призовава за руска инвазия в Швеция.

Освен това, един от авторите на шведския крайнодесен вестник беше заподозрян във финансирането на терористична атака срещу унгарски културен център в Украйна, пише вестник NYT.

 

  

soma 

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n