Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Тал Ханан е „пиарствал“ и на политически формации в България. "Пиарства" и сега!

mosadaГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

„Пиарски“ екип, съставен от израелски хакери е манипулирал изборите в повече от 30 страни по света, използвайки саботаж и дезинформация, с които е било отравяно публичното пространство. Зад цялата тази „легална“ далавера стои легендарен високопоставен агент на МОСАД. Неговото име е Тал Ханан. Методите на действие на перфидните манипулатори бе осветен наскоро в резултат на мащабно международно

журналистическо разследване на изданията Le Monde, Der Spiegel, El País и Guardian. Журналистите действат по изпитания метод на легендарния Гюнтер Валраф – представят се за клиенти и търсят да наемат израелската фирма. Те заснемат със скрити камери срещите си с хакерите, чийто екип е ръководен от 50-годишния бивш агент на израелските специални части Тал Ханан, който сега работи под псевдонима "Хорхе". Той е работил по време на избори в различни държави в продължение на повече от 20 години. Пред репортерите под прикритие Ханан казва, че от услугите му са се възползвали разузнавателни агенции, политически кампании и частни компании, които искат тайно да манипулират общественото мнение в Африка, Южна и Централна Америка, САЩ и Европа. Тарифата за намеса в избори е между 6 и 15 млн. евро. Припомняме, че от скъпоструващите услуги на израелците са се възползвали и политически субекти от българския обществено-политически пейзаж!

Поредното доказателство за манипулативните действия на „Екип Хорхе“ идва от международната журналистическа разследваща организация OCCRP. Изтекъл доклад хвърля светлина върху източника на

мистериозна медийна атака срещу съперник

на сръбския президент Вучич.

Проправителствената медийна кампания, насочена към бившия кмет на Белград - Драган Джилас, се основава на доклад за „глобално банково сканиране“, получен от журналисти. Групата за дезинформация „Team Jorge“ вероятно стои зад доклада, използван от сръбските официални лица. Лидерът на „Екип Хорхе“ Тал Ханан преди това е бил разследван за продажба на подправени финансови разузнавателни данни на швейцарски шпионин за 88 000 долара.

Тъй като сръбският президент Александър Вучич бе на официално посещение в Обединените арабски емирства през март 2021 г., той беше под наблюдение поради скорошни разкрития за връзките на неговото правителство с организирана престъпна група за мокри поръчки. Но, както си му е редът, Вучич вместо да се оправдава, се хвърли в атака, използвайки възможността за интервю в приятелската медия TV Pink, за да смени болната тема. Вучич предположи, че зад обвиненията стои негов политически съперник, бившият кмет на Белград - Джилас. След това Вучич заяви, че Джилас е скрил незаконно богатството си в банки по света и прогнозира, че скоро ще излязат наяве повече подробности. Шест дни по-късно сръбските проправителствени вестници започнаха да публикуват истории за предполагаемите офшорни сметки на Джилас.

„Джилас крие пари в Мавриций и Швейцария: на 12 декември 2020 г. той имал почти 6,4 милиона евро в банкови сметки в тези две страни“, се твърди в статия на първа страница в сръбския проправителствен всекидневник Večernje Novosti.

В продължение на две седмици твърденията за предполагаемите офшорни милиони на Джилас доминираха в заглавията. Журналистите твърдяха, че разполагат с доказателство, че сметките съществуват, коментаторите настръхнаха за прането на пари и укриването на данъци, а служители заплашиха с последствия. Финансовият министър Синиша Мали се появи по телевизията, размахвайки доклад, който според него показва, че Джилас има десетки сметки, пълни с откраднати пари. Шефът на Сърбия за борба с изпирането на пари Желко Радованович обеща да разследва случая.

Но медийната кампания само отвлече вниманието от разкритията за връзките на правителството с организираната престъпност, а подозренията така и не се превърнаха в обвинения. Джилас, който гръмогласно отрече обвиненията, се опита да съди Вучич, Мали и журналисти от Večernje Novosti, твърдейки, че са фалшифицирали банковите записи, за да отвлекат вниманието от собствената си престъпна дейност, но сръбски съд отказа да поеме случая.

Джилас вероятно е прав. Доказателствата, събрани от OCCRP, свидетелстват, че фалшивият банков отчет вероятно е създаден от Тал Ханан, израелски експерт по тероризма, който продава като услуга не нещо друго, а дезинформация.

Как работи „Екип Хорхе“

в предизборна ситуация

Една от ключовите услуги на екип "Хорхе" е софтуерният пакет Advanced Impact Media Solutions, или Aims. Той контролира огромна армия от хиляди фалшиви профили в социалните мрежи Twitter, LinkedIn, Facebook, Telegram, Gmail, Instagram и YouTube. Някои аватари имат дори акаунти в Amazon с кредитни карти, портфейли за биткойн и акаунти в Airbnb. По време на повече от шест часа тайно записани срещи Ханан и екипът му разказват как могат да събират информация за конкурентите, включително чрез хакерски техники за достъп до акаунти в Gmail и Telegram. Те подхвърлят и материали в новинарски издания, които след това се усилват от софтуера за управление на ботове Aims. Ханан е провеждал част от операциите си за дезинформация чрез израелска компания Demoman International, която е регистрирана на уебсайт, управляван от израелското министерство на отбраната с цел насърчаване на износа на отбранителни продукти.

Журналисти от Radio France, Haaretz and The Marker се обръщат към "екип Хорхе", представяйки се за консултанти, работещи от името на политически нестабилна африканска държава, която иска помощ за отлагане на избори. Срещите с Ханан и колегите му са се състояли чрез видеоразговори и лични срещи в офис в индустриален парк на 20 мили от Тел Авив.

Ханан описва хората си като "възпитаници на правителствени агенции" с опит в областта на финансите, социалните медии и кампаниите, както и в "психологическата война", работещи от шест офиса по целия свят. Инструментът, който позволява на потребителите да създават до 5000 бота, за да доставят "масови съобщения" и "пропаганда", е бил използван в 17 вота. "Това е наша система за създаване на полуавтоматични аватари", казва Ханан. Софтуерът за управление за ботове се е разраснал значително до 2022 г. Ханан контролира многонационална армия от над 30 000 аватара, снабдени с дигитални истории, които се простират години назад.

Демонстрирайки интерфейса на Aims, Ханан преминава през десетки аватари и показа как фалшиви профили могат да бъдат създадени за миг. "Това е испанец, руснак, виждате азиатци, мюсюлмани. Нека сега да направим кандидат", предлага той на репортерите под прикритие, преди да се спре на едно изображение на бяла жена. "София Уайлд, харесва ми името. Британка. Вече има имейл, дата на раждане, всичко".

След разследването Meta, собственикът на Facebook, премахна свързаните с Aims ботове в своята платформа, след като репортери споделиха с компанията извадка от фалшивите акаунти.

В допълнение към Aims Ханан разказа на репортерите за своята "блогърска машина" - автоматизирана система за създаване на уебсайтове, които контролираните от "Aims" профили в социалните медии могат след това да използват за разпространение на фалшиви новинарски истории в интернет. "След като сте създали достоверност, какво правите? След това можете да манипулирате", казва той.

Мдаа… Изборите отдавна не са това, което бяха…

 

 

  

 

   

   gwhyjk

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n