Гласът на България

Национален новинарски портал

Споделете ме

Руската алергия към демократичните порядки датира още от Руската империя

jfjfГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Критикът на Кремъл и изявен опозиционер Алексей Навални се прибра в Москва тази вечер и веднага след това беше арестуван. Политикът бе задържан от полицията веднага след като премина паспортния контрол на летище „Шереметиево“. Там той кацна с полет от Берлин. В германската столица Навални се възстановяваше след покушение срещу него, зад което очевидно стоят специалните служби на Кремъл.

Аргументът на руските власти е, че е нарушил условията на стара условна присъда и затова, според тях, тя трябва да прерасне в ефективна. Това значи, че опозиционерът е заплашен от 3 години и половина затвор.

С действията си, Путин доказва за пореден път, че демокрацията и Русия очевидно не могат да се понасят. Репресиите срещу руската опозиция са само едната страна на монетата. Другата е наглото нарушаване на международните договори, като например Будапещенското споразумение за унищожаване атомните ракети на Украйна в замяна защита на териториалната ѝ цялост и суверенитет; страни по него са Русия, Украйна, Лондон и Вашингтон. Резултатът – анексията на Крим и интервенцията на Кремъл в Източна Украйна. За демокрация в епохата на СССР е излишно и да се споменава. Но руските проблеми с демокрацията започват още по царско време, с печалноизвестната заповед за стрелба по демонстрантите по време на Кървавата неделя от 1905 година…

Според запознати с темата политолози, днес Путин бе изправен пред избор: или да остави Навални да се разхожда свободно и Кремъл да поеме риска да изглежда слаб, или да бъде арестуван пред стотици хора и камери, предизвиквайки протест на опозицията. Следващите няколко дни са критични и ще покажат каква е реалната сила на руската опозиция.

 

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n