Гласът на България

Национален новинарски портал

Споделете ме

Навални пусна духа на Истината от бутилката, десетки хиляди протестиращи са на улицата, а милицията арестува 2131 демонстранти

byГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Десетки хиляди демонстранти излязоха на улиците и площадите в цяла Русия, след като Навални от ареста дистанционно публикува своето разтърсващо детайлно разследване срещу гранд-корупцията в Путинландия. Храбрият опозиционер призова своите привърженици на протест след задържането си на московското летище при пристигането от Германия, където се възстановяваше от тежко отравяне с

нервно-паралитичния агент “Новичок”. Протестиращите заляха площад “Пушкин” в централната част на Москва и близките улици, засипвайки тежко въоръжената полиция за борба с безредиците със снежни топки. При стълкновенията голям брой от демонстрантите бяха задържани и бити от полицията-милиция с палки, сред тях голям брой младежи и непълнолетни. Протестиращите тръгнаха към Кремъл, преди да се разпръснат в центъра на града. Сред близо 800-те задържани в столицата бяха съпругата на Навални – Юлия, която по-късно беше освободена, и известната активистка Любов Собол. Няколко сътрудници на Навални бяха глобени и затворени още в навечерието на протеста.

По-рано днес хиляди излязоха на улиците в Далечния изток, Сибир и Урал, включително в Хабаровск, Новосибирск и Екатеринбург, въпреки минусовите температури и предупрежденията на полицията за репресивни действия. В Якутск на юг от полярния кръг протестиращите се изправиха срещу студа и се събраха при температури от минус 50 градуса по Целзий. Няколкостотин души присъстваха на про-Навални митинги и в балтийските държави Литва и Естония.

В София също бе организиран протест под наслов “Свобода за Навални”, който се проведе пред руското посолство. Демонстрантите издигнаха плакати с надписи “Свобода за политическите затворници” и “Свобода за Навални!”.

В Санкт Петербург, където полицията задържа близо 300 демонстранти, 20-годишният Алексей Скворцов заяви пред АФП, че вече не иска да живее в “диктатура”. “Хората са уморени от Путин”, каза той.

Журналистите на АФП, свидетели на тежко ранени протестиращи, оцениха демонстрантите в Москва на около 20 000 души, според тях над 10 000 души са протестирали във втория по големина град Санкт Петербург.

Националните протести днес се разглеждат като лакмус за способността на опозицията да се мобилизира преди парламентарните избори по-късно тази година, въпреки засиления натиск на Кремъл върху критиците.

Задържането на Навални миналата седмица предизвика остро осъждане от западните страни, а американското посолство в Москва днес обвини руските власти в потискане правото на демонстрантите на мирен протест. Опозиционерът, който е задържан за 30 дни в затвор с висока степен на сигурност в Москва, благодари на привържениците си в навечерието на митингите, като каза, че вярва, че навън има “добри хора”. 44-годишният Навални стана известен преди десетилетие и се превърна в централната фигура на руското опозиционно движение, водещо мащабни улични протести срещу корупцията и изборните измами.

Освен полицията-милиция, вторият основен съюзник на Путин е студът. Ако Навални се бе завърнал само 3 месеца по-късно, протестите срещу необрежневисткия режим в Кремъл щяха да имат реален шанс да излязат извън контрол.

 

Ако все още не сте гледали журналистическото разследване на Навални и неговия екип за

Черноморския частен дворец на Путин и схемите "ти на мене - аз на тебе", направете го сега и ТУК

 

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n