Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Режисьорът Пламен Петков използвал и кадри от архива на Стивън Спилбърг

evГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Филмът „49,172“, който разказва за спасяването на българските евреи в годините на Втората световна война, бе удостоен с Наградата на публиката като най-добър

документален филм в тазгодишното издание на международния филмов фестивал SEEFest в Лос Анджелис, САЩ. „49,172“ е мащабна българо-американска продукция на режисьора Пламен Петков, известен в България с поредицата „Българите“, продуцента Атанас Колев и сценариста проф. Владимир Игнатовски. Филмът разкрива невероятната история за спасяването на българските евреи, разказана от очевидци на онези събития и потвърдена с уникални документи, филмов и аудио архив.

За да заснемат „49,172“ авторите са получили достъп до правителствени и частни архиви в САЩ, Израел и България, включително до този на Стивън Спилбърг и на Mузея на Холокоста "Яд Вашем" в Иерусалим.

Пламен Петков и Атанас Колев са български филмови творци, които от години живеят и работят в Америка. SEEFest е престижен фестивал в Лос Анджелис, който всяка година представя в Америка едни от най-добрите филми, създадени в държавите от Югоизточна Европа.

 

  

 

   Lema BG

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n


halba