Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Взривен от Тито, днес възстановеният монумент на българския герой се превръща в многозначителен символ

kavГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

На 1. август министър-председателят Бойко Борисов ще посети Република Северна Македония, където заедно с премиера Зоран Заев ще отбележат втората годишнина от

подписването на Договора за добросъседство, приятелство и сътрудничество. Премиерите Борисов и Заев ще проведат двустранна среща, на която ще обсъдят напредъка на сътрудничеството в двустранен и многостранен план. След това те ще участват в церемонията по полагане на цветя пред гроба на Гоце Делчев в двора на храма „Св. Спас“ в Скопие. Бойко Борисов ще проведе среща и с президента Стево Пендаровски. И най-важното - в Дойран двамата премиери ще открият възстановения паметник на полковник Константин Каварналиев.

През Междусъюзническата война 6 гръцки дивизии, командвани лично от крал Константинос I, атакуват Кукуш, отбраняван от два български полка. Те се сражават три дни, давайки възможност на населението да се изтегли без жертви към Стара България. Без да позволят да бъдат обкръжени, българските полкове се изтеглят на север. Кукуш е изгорен до основи и гръцката армия се устремява към Дойран. Полковник Каварналиев разполага само с два полка – 32-ри и 42-ри, които на всичкото отгоре са непълни и имат общо едва 3000 бойци. Гърците атакуват с 42 000 бойци. Един срещу четиринадесет. Боят пламва със страшна сила на 18 юни 1913 г. Резерви и поддръжки от тила не идват. На 22 юни полковник Каварналиев изпраща в тила адютанта си поручик Дуров с думите: "Поручик, тръгни по пътя за София и ако срещнеш дори един български войник, прати ми го, за да го хвърля в боя!" Дуров среща много български войници. Но те също се сражават отчаяно – при Злетово, Щип, Занога, Кресна, Предела, Пехчево, Берово, Криволак, Калиманци. И на 23 юни полк. Каварналиев хвърля в боя единствения резерв – себе си. Напуска командния бункер и с пушка в ръка контраатакува с войниците си в първия боен ред. Противникът е отбит, позицията удържана. По време на сражението полковник Каварналиев е ранен в крака. Раната изглежда лека и той не напуска бойното поле, но се оказва, че куршумът е пронизал важна артерия. Храбрият пълководец умира няколко часа по-късно от загуба на кръв на 23 юни 1913 г. Произведен е посмъртно в генерал-майор.

paПрез 1916 г., когато районът е присъединен към Царство България, в чест на Константин Каварналиев е издигнат седемметров паметник на лобното му място. Паметникът е на малък хълм, непосредствено до пътя за Валандово, на 3-4 км от Дойран. Като форма наподобява паметника на Васил Левски в София. Той е с надпис "Полковник Каварналиев, загинал за свобода и родина, от 9-ата Плевенска дивизия". Паметникът е открит от полк. Борис Дрангов. Слово произнася и писателят Антон Страшимиров. В присъствието на войскови части от 9-а Плевенска пехотна дивизия е извършена панихида от полковите свещеници.

На мястото по това време са погребани и петима войници, загинали в боевете през 1916 година. Така около този паметник се оформят български военни гробища. Монументът е взривен през 1966 г. по нареждане на Тито по време на акция за унищожаването на всички български военни паметници в Югославия. През 2000 г. гробът е осквернен от мародери. Впоследствие, по инициатива на Сдружение „Плиска”, паметникът е възстановен, но не се получава разрешение от новите македонски власти за поставянето му. Така паметникът е монтиран в родния град на героя – Шумен. В този смисъл, разрешението на правителството на Зоран Заев за възстановяването паметника на ген. Каварналиев е истински пробив и знак за възходящи добросъседски отношения между двете български държави на Балканите.

 

  

 

   Lema BG

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n


halba