Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Турция бива изолирана от своите западни съюзници заради своеволията си

genocidГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Камарата на представителите на САЩ предприе историческата стъпка днес с приемането на резолюция, официално признаваща арменския геноцид,

съобщи АФП. Поздравления и аплодисменти избухнаха, когато камарата гласува с 405 срещу 11 гласа в подкрепа на резолюцията „потвърждаваща признаването от САЩ за геноцида в Армения“ в Конгреса на САЩ. Арменците твърдят, че масовите убийства на техниия народ от 1915 до 1917 г., когато са били избити около 1,5 млн. арменци, са били геноцид. Това твърдение е признато от около 30 страни. Да припомним, че през 2015 година българското Народно събрание призна "масовото изтребление" над арменците в Османската империя в периода 1915 – 1922 г., като замени думата "геноцид" от първоначално внесеното от "Атака" проекторешение.

Турция категорично отрича обвинението в геноцид.

Камарата на представителите на САЩ също така почти единодушно одобри и законопроект за въвеждане на санкции срещу Турция заради военната ѝ операция в Сирия, както и заради закупуването на руските системи С-400. Според законопроекта, заради въвеждането на войски в Сирия и придобиването на руска военна техника се предлага налагане на санкции срещу висши турски служители, включително министъра на отбраната, блокиране на активите на турски служители и налагане на санкции срещу турската банка Halk Bankasi или Halkbank. Документът изисква също така Конгресът да предостави информация за активите на семейството на турския президент Реджеп Ердоган в САЩ за по-нататъшно обсъждане.

На свой ред Турция регира остро на действията на САЩ. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу осъди решението на Камарата на представителите на САЩ, която гласува в полза на признаването на арменския геноцид, като го нарече “срамно”. Според Чавушоглу, САЩ се опитват да „отмъстят“ с това решение, че Турция се е намесила в плановете на САЩ, провеждайки операцията „Извор на мира” в Сирия.

Въобще, турските неоосманистки своеволия бавно, но необратимо изолират Анкара от нейните досегашни западни съюзници от НАТО. И това ще изиграе най-горчивата шега на Ердоган и сие, тъй като Москва през последните няколко века не крие апетитите си да овладее Проливите.

 

 

---------------------------------------------------

на снимката: разпънати на кръст бременни арменски жени 

 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

halba