Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Дебютният игрален филм на Мина Милева и Весела Казакова заслужи приз във Варшава

catГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

"Котка в стената" е първият игрален пълнометражен филм на творческия тандем Мина Милева и Весела Казакова, който направи своята световна премиера,

състезавайки се в най-елитната селекция на Международния кинофестивал в Локарно, а малко по-късно и в Сараево, през август тази година. Лентата бе оценена високо и намери широк отзвук от положителни реакции.

"Котка в стената" акцентира едновременно по забавен и драматичен начин върху отношенията между българските имигранти във Великобритания и местните жители, изпълнени с неразбиране и предразсъдъци. Фон на конфликта им е Брекзит и гръмките заглавия на английската преса в стил: "Емигрантите цицат социалната ни система!", "Изпратете ги обратно!", "Откраднаха работните ни места!".

Филмът бе представен пред българска публика за първи път по време на тазгодишното издание на Фестивала на българския игрален филм "Златна роза" във Варна, където спечели наградата за дебют.

Последната новина, свързана с „Котка в стената“, е от Варшавския кинофестивал, където филмът спечели Наградата на FIPRESSI.

„Благодарим на журито: Aня Сердюкова - полски журналист, на Виктория Смирнова - руски филмов и съвременен арт-критик и на Клементин ван Фийнгарден - холандски журналист и филмов критик! Поздравления за големия малък екип на филма и за котарака Голди!“ – по този начин реагираха на добрата новина двете талантливи момичета Мина Милева и Весела Казакова.

 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

halba