Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Президентът Пендаровски е разговарял със Симеон Сакскобургготски

makГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Македонският президент Стево Пендаровски е поискал помощ от бившия български премиер Симеон Сакскобургготски за НАТО. Той се надява Испания да ратифицира протокола за

членството на Македония в Северноатлантическия алианс до края на декември, но ситуацията в страната е по-сложна, защото преговорите за ново правителство са по-трудни.

„Трябва да се концентрираме върху случващото се в Испания. Там имат известен първоначален успех за нова управляваща коалиция. Двете най-големи партии подписаха Меморандум за разбирателство, но се нуждаят от една или две политически сили, за да имат мнозинство. В момента испанският парламент е доста по-пъстър от предишния и вероятно ще им бъде по-трудно да сформират правителство. Дали ще го ратифицират през януари, февруари или март, всъщност няма значение. След като испанците го ратифицират и ние трябва да го направим, за да го изпратим най-накрая във Вашингтон“, обясни македонският президент.

Пендаровски се е обърнал за съдействия към бившия български министър-председател /2001-2005 г./ и цар /1943-1946 г./ Симеон Сакскобургготски.

„Наскоро обсъждах тази тема, дали някой може да ни помогне в тази техническа ситуация в Испания, и с българския цар Симеон II, който е прекарал целия си живот в Испания и е испански гражданин и има изключително добри връзки в управляващите среди. Това е неформална комуникация, но ние наистина искахме да сме сигурни като държава, че сме направили всичко възможно и очакваме добри новини“, каза Пендаровски.

Това не е първият път, когато чужди държавници се обръщат към Симеон Сакскобургготски за съдействие. Той многократно е помагал за добрите отношения между Испания и Мароко, с чиито кралски фамилии е в близко приятелство и родство.

И още – днес американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че САЩ са ратифицирали протокола към договора за НАТО от 1949 г., като подкрепят присъединяването на Северна Македония към алианса.

 

   

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

halba