Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Киев и Москва договориха примирие за Източна Украйна

arАтина ПАШОВА

Киев и Москва се договориха за пълно и всеобхватно прекратяване на огъня в Източна Украйна до края на 2019 г. Това се случи при първата среща очи в очи между президентите

Володимир Зеленски и Владимир Путин, която се състоя в рамките на форума на Нормандската четворка в Париж. Президентите на Русия и Украйна Владимир Путин и Володимир Зеленски се споразумяха да съживят мирния процес в Източна Украйна. Двамата се срещнаха в Париж със съдействието на френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, като това беше първото събиране на Нормандската четворка от 3 години насам.

Киев и Москва поеха ангажимента до края на 2020 г. да изтеглят и военните си части от още 3 региона на страната. Путин и Зеленски обаче не постигнаха съгласие по редица ключови въпроси, като графика за произвеждане на избори в Донбас, както и демаркацията на границите в контролирания от бунтовниците район.

Затова и държавните глави ще седнат на масата за преговори и след 4 месеца, за да отчетат прогреса след въвеждането на примирие. Президентът Путин отбеляза, че в Париж е постигната важна стъпка към деескалацията на конфликта.

„Страните-участници се споразумяхме да улесним взаимната размяна на затворници, задържани във връзка с конфликта. Тя ще се осъществи до 31 декември, на принципа „всички за всички“, оповести Володимир Зеленски.

Пробивът в преговорите се осъществи благодарение на готовността на украинския президент, коментират експерти, както и на сближаването на френския му колега Макрон с Кремъл през последните месеци. Припомняме, че за 5 години и половина, конфликтът в Източна Украйна отне живота на повече от 13 000 души.

 

 

   Fluida

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

halba