Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Родолюбиви българи се поклониха пред Апостола на 18. и 19. февруари

leГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

Родолюбиви българи от цяла България се стекоха в Западните покрайнини, за да почетат идеолога на Българската национална революция. За да се поклонят на Левски още

на 18. февруари в Босилеград пристигнаха две делегации, като втората бе оглавена от кюстендилския кмет Петър Паунов.

На следващия ден КИЦ „Босилеград”, Столична община - дирекция "Култура" и Граждански комитет „Западни покрайнини” отбелязаха 147 години от гибелта на Левски и 15 години от откриването на паметника на Левски в Босилеград. Културната част от програмата започна в салона на КИЦ-а. Председателят Иван Николов поздрави гостите и вдъхновено говори за значението на името и делото на Левски и отново рязко се разграничи от общинските власти „...които не разбират и вътрешно не приемат Левски, които го предадоха и го злоупотребиха за евтин политически пиар и които правят фалшиви поклони с фалшиви цветя пред неговия бюст-паметник, а същевременно честват деня на освобождението на Босилеград от „българските фашистки окупатори”. Николов припомни и за другите отворени въпроси, които в последните три години изостриха отношенията на КИЦ „Босилеград” и община Босилеград – паметната плоча за жертвите на Босилеградския погром, обучението на майчин език, идеологическите имена на улиците „Йосип Броз Тито” и „Георги Димитров”, свободата на словото, правата на човека, демокрацията, свободното движение на хора, стоки идеи и капитали през границата и пр.

В едночасовата културна програма режисьорът Стефан Джамбазов представи и прожектира 20-минутен документален филм „Левски и ние”. Филмът е заснет през 1987 година и е бил забранен от тогавашната комунистическа власт. Хор „България” под диригенството на маестро Валентин Бобевски блестящо изпълни известни български родолюбиви песни. След това шествието се отправи към паметника на Апостола, където консулите Илия Бонджолов и Петър Данов поднесоха венец от името на Генералното консулство на Република България в Ниш.

 

 

 

   Fluida

   Lema BG


 

kultura - Copy1pravoslavie - Copy1

12659614 1036633103064017 1199327596 n

halba