Гласът на България

Национален новинарски портал

   ДАЙДЖЕСТ

Споделете ме

Какво ще спечели България, ако напълним Парламента с популярни физиономии от жълтите вестници?

adГЛАСЪТ НА БЪЛГАРИЯ

За по-голяма веселба, нека да започнем с един злободневен анекдот. Изборите са минали и Мая & компания вече са депутати. От високоговорителя се чува глас: „Бабикян. Изправи се. Мутри вън!“ И Арман напуска залата, вместо да се отправи към микрофона... И още - с оглед на новия тренд в заглавията на политическите формации и предвид народопсихологията, добре ще е да се помисли за нова широка

управленска коалиция със заглавие “Айде! Да сме живи и здрави, търпение му е майката”, обединяваща партиите “Който нази мрази, по корем да се тътрази!”, “‘Гат’ сме най-зле, тъй да сме!”, “Тъй ши’й тя” и “Съсипаха я тази държава”. Това пък предлага поетът с китара Пламен Сивов, на когото не може да се отрече чувството за хумор.

Сега – малко по-сериозно. Ако изборите бяха днес, седем са формациите, които биха попаднали в парламента, като за две от тях кампанията ще е решаваща, показват данни от изследване на "Галъп интернешънъл Болкан". Ето кои ще са щастливците, според мнението на 1000 пълнолетни граждани, анкетирани лице в лице. ГЕРБ и СДС са на първо място с 25,8%, БСП е втора с 21,9%.. "Има такъв народ" е с 13,1 на сто, преследван от ДПС с 12,4 процента. "Демократична България" е с 6,8 на сто, формацията около Мая Манолова - с 4,7 процента, а ВМРО е с 4,2 на сто. При последните две формации кампанията ще е решаваща за шансовете да влязат в Народното събрание, коментират социолозите.

Ако позволите, нека да коментираме и ние.

Гербери и Бесепари са ясни, общо взето; някаква специална изненада от тях не може да се очаква.

ДПС-то, обаче, е голяма загадка: ако някой може да обясни как Ахмед ага успява да хипнотизира тоя коскоджамити електорат и да го води за носа, сигурно ще спечели Нобелова награда. Първо: Почетният председател е богат, той лично призна, че може да си купи и летяща чиния, ако поиска. Електоратът едва преживява, но гласува „правилно“. Ама ще каже някой турчин от Кърджалийско: Ахмед е един от нас, една кръв сме! Което също не е вярно, ако говорим за етнически произход. Да не говорим, че бай Хасан от Джебел едва ли има досие на агент на ДС. Така че… загадката остава.

Слави също е загадка за здравия разум. По време на летните антиправителствени протести остана мълчалив като сфинкс. Мълчанието е злато /на кюлчета?/… стига да има кой да го осребри. Въпреки тази индиферентност през изминалото горещо политическо лято, политолози и социолози прогнозират, че той щял да обере протестния вот. Каква е логиката в това, е трудно да се проумее… А иначе, по-различното, което предлагат сценаристите, е мажоритарният вот. Добре! Нека си направим един хипотетичен предизборен мажоритарен дуел. От едната страна слагаме някой авторитетен интелектуалец, да речем проф. Ивайло Знеполски. Или проф. Александър Кьосев. Или даже акад. Георги Марков. Може и тримата заедно. А насреща – Софи Маринова. Кой ще събере повече гласове, според вас? Ако целта е Парламентът да бъде запълнен с популярни физиономии от жълтите медии, ОК, не възразяваме… Азис и той не възразява.

Комитите от ВМРО също са загадка. Защо захвърлиха гнусливо патеричките на НФСБ и Атака? Вярно е, че електоратът на Валерката, според биологичните закони, намалява прогресивно с времето. Електоратът на Волен пък му изневери с Коцето /оня с копейките/. Така че, вероятно разпадането на коалицията ще се окаже логично следствие, а не просто каприз на Каракачанов. Както и да е, сега на публиката не ѝ остава нищо друго, освен да гледа сеир край сектора за висок скок и да дава /полезни или безполезни/ съвети на баш Войводата – как да се засили и какъв стил да използва /коремно-претъркалящ или фосбъри/, за да прескочи 4-процентната бариера.

Христо Иванов е друга бира. С дебаркирането си на козлодуйския бряг /да де – на Росенец/ породи надежди, че има хора, способни да нарушат мълчанието на агнетата. Реформа в съдебната система – да. Очевидно, за „Да, България“ ще гласуват същите десни избиратели, които преди вкараха в парламента „Реформаторския блок“. Само да не забравят, че с Христо в парламента ще влязат нови гласове в подкрепа на Истанбулската конвенция. Да не бъдат изненадани неприятно, в един момент, ако им се наложи да наричат внучките си "то" …

Безспорен факт е, че Христо запали искрата на протестите. Изведнъж в свитото от него „гнездо“ наклякаха много кукувици като Радев, като Мая, Отровното трио /с основен спонсор В. Божков/ и редица други политически зомбита от розовия спектър. Българският избирател не е глупак, колкото и да се иска на политическите брокери. Затова ко-ко-коалицията „Изправи се. Мутри вън“ е логично да остане на голите бани. Освен ако спонсорът не развърже широко кесията. Но дори и купуването на гласове не е проста работа – може да питате за това всеки ромски лидер от махалата…

 

oje

   

   

 

 

 

sa

imunj

12659614 1036633103064017 1199327596 n