Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Вселенският патриарх рискува да проведе сам Всеправославния Велик и Свят събор

vitrajНАШИЯТ КРЪСТ

Какво ще се случи на остров Крит в периода 16 – 26 юни можем само да гадаем. Факт с днешна дата е отказът и на Руската православна църква да участва в насрочения църковен събор. И така, до момента от участие във Великия и Свят Събор са се отказали пет Поместни православни църкви:

- Българската православна църква - Българска Патриаршия - на 1 юни

- Антиохийската Патриаршия - на 6 юни

- Сръбската православна църква - на 6 юни

- Грузинската православна църква - на 10 юни

- Руската православна църква – на 13 юни

Ако отказите продължат с подобно темпо, реален е рискът Негово Всесветейшество, архиепископа на Константинопол и вселенски патриарх, Вартоломей I /който между другото е и почетен доктор на Бургаския свободен университет!/ да се наложи да проведе сам Събора на Крит.

------------------------------------------------------------------------------------------

Да се дигне Бог, и да се разпръснат враговете Му!

Георги ТОДОРОВ

Решението на Св. Синод на Българската Православна Църква да не участва в зле скроения Събор, наречен за юни 2016 г. на остров Крит, не е само човешко дело, а най-вече дело на Онзи, Който е казал: „силата Ми се в немощ напълно проявява.“ (2Кор. 12:9)

Защото привидно най-немощната от православните Патриаршии разтури козните на врага, който беше уплел в своите мрежи гордите (чрез гордостта им), силните (чрез силата им) и хитроумните (чрез хитроумието им). Подценената Българска Църква, с която хюбристичният Фенер си позволяваше всяко високомерие и безцеремонност, отказа да участва в узаконяването на беззаконието (икуменизма), чиито мрежи от 93 години изкусно се плетат от светския дух чрез онези, които напоследък се обявиха за „първи без равни“.

Всички знаещи знаят, че Съборът има една главна цел – да легитимира икуменизма. Но ето: всички, които изригнаха срещу историческото Решение на Българската Църква (и така сами разобличиха себе си), съчиниха легион опорни точки, ала нито един не промълви мръсната дума: икуменизъм.

Защото днес, през юни 2016 г., след всичко, което се каза и написа, икуменизмът вече е мръсна дума в Православието и дори съкровените му подръжници вече не смеят да се цапат с него. Съборът вече се състоя – „предсъборно“ – и чрез най-добрите богослови на нашето време, както и чрез цели поместни Църкви (Българската, Грузинската, светогорските старци и пр.) заклейми икуменизма като еклисиологична ерес, отричаща самата православност на Православието.   

Авторът на мрежата, в която трябваше да се улови цялата Църква, е лош богослов. Той очевидно не знае, че не е възможно Църквата в нейната света Съборност да бъде съборно измамена. От две хилядолетия насам винаги, когато Църквата сякаш е била на път да стане „едно“ в неистината, да покаже „единство“ в неправославието, винаги са се намирали доблестни  люде, които да застанат против това „единство“. Св. Атанасий Велики – против „единството“ в полуарианството (сякаш „постигнато“ от Констанций ІІ в 360 г.), св. Максим Изповедник – против „единството“ в монотелитството, св. Марк Ефески – против „единството“ в униатството и т. н.

За Църквата няма друго единство освен единството в Истината. Всяко друго „единство“ е от лукавия и срещу него трябва храбро и честно да се възправяме, колкото и да сме иначе малки и немощни. Защото този, който е с Истината, т. е. с Бога, в крайна сметка ще недделее над всички съзнателни или подлъгани верноподаници на княза на този свят.

Не е наша заслугата, че Православието е Истината. Но наше задължение като православни е да отстояваме тази дарувана ни Истина, т. е. да я браним от единство с всички разновидности на неистината, застлани с най-добри намерения.

Затова да се радваме, че този път именно чрез Българската Църква светото Православие отстоя себе си и да продължим да работим за разобличаването на светския дух, който се опитва да подмени съборното начало, да отмени каноните на Църквата, да проникне в църковната догматика.

Приканвам братята и сестрите в Христа всяка вечер между Възнесение Господне и Петдесетница, в 21.00 ч., да се помолим заедно със следната молитва:

Да се дигне Бог, и да се разпръснат враговете Му и да бягат от лицето Му, които Го мразят. Разнеси ги, както се дим разнася; както се топи восък от огън, тъй и нечестивците да загинат от лицето Божие. А праведниците да се развеселят, да се зарадват пред Бога и да възтържествуват в радост. (Пс. 67:1-4) Да се сбъдне това, което всички светии подкрепят и да се развали онова, което Бог мрази! По молитвите на светите Атанасий Велики, Максим Изповедник, Фотий Велики, Григорий Палама, Марк Ефески, Иустин Челийски, Серафим Софийски Чудотворец и на всички светии да се разтурят козните на враговете Божии и да възтържествува Православието! Амин!

-------------------------------------

На снимката - този окултен и икуменически витраж ще посрещне участниците в Критския събор! 

 

sa

 

   Fluida

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

lo

12659614 1036633103064017 1199327596 n


halba