Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Очаквайте срещата със зографския иеросхимонах в Аулата на СУ "Св. Климент Охридски"  

dzд-р Десислава ПАНАЙОТОВА

По покана на Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Центъра за семиотични и културни изследвания на 20. декември от 17:30 часа иеросхимонах Димитрий Зографски ще изнесе беседа на тема "За мистиката в духовния живот".

В словото си отец Димитрий ще насочи вниманието на аудиторията към въпроса за болната и здравата мистика в живота на човека. Лекторът ще акцентира върху св. тайнство Евхаристия (св. Причастие) като преобразяващ и освещаващ мистичен център на духовния живот в Православната Църква. Използвайки богата аргументация от светоотечески примери и цитати, иеросхимонах Димитрий Зографски ще разгледа истинската цел на духовната подготовка на вярващите - постигането на покайно състояние, обвързано с жаждата за достойно съединяване с Богочовека Иисус Христос.

След основното изложение ще има възможност за живо духовно общуване и задаване на въпроси към лектора от страна на аудиторията. Модератор на лекцията-беседа ще бъде проф. Мирослав Дачев - филолог, семиотик, университетски преподавател, учредител и председател на Центъра за семиотични и културни изследвания.

Лекторът отец Димитрий Зографски е брат на славянобългарския манастир "Св. Георги Зограф" (Света гора - Атон) и от 2015 г. е ефимерий на Германския манастир "Св. Йоан Рилски" край гр. София, който е метох на Зографската св. обител. По време на беседата ще бъде представена и новата му книга "Евхаристията като мистичен център на духовния живот“.

Добре сте дошли всички, които търсите с чисто сърце Бога и Истината!

 

 

  

soma 

   gwhyjk

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n