Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Честито, приятелю, не забравяй да се молиш и за нас, които останахме в света

monah_kalistratНАШИЯТ КРЪСТ

В навечерието на Рождество Христово​ на 24. декември стар​ стил (6. януари по гражданския календар) в славянобългарския манастир "Св. вмчк Георги Зограф" на Света гора Атон се извърши пострижение в малка схима на послушник Руси Стоянов Русев.

Под мантия пред св. олтар послушникът беше доведен от духовния си старец схиархимандрит Амвросий, игумен на манастира. Пострижението извърши чредният свещеник йеросхимонах Кирил. Името дадено от духовния старец на възприелия пострига е Калистрат, което в превод означава "Добър воин".

Последованието се извърши на Малкия вход на св. Литургия в присъствието на братството на манастира и на около 40 гости от България, Грузия, Сърбия, Молдова, Гърция и Русия и монаси от други светогорски обители, дошли за тържеството.

След края на богослужбата литийно шествие отведе отец Калистрат в килията на монаха, където той получи напътствия от стареца си и поздравления от братството и гостите на манастира.

Да се възрадваме и развеселим за това, че нашият обичат брат во Христа се нареди в строя на равноангелното Христово войнство! Честита ти радост, отче Калистрате!

Поклонниците от чужбина използваха случая да благодарят за гостоприемството на игумена и да засвидетелстват, че църковната общност следи внимателно опитите за дискредитация на Зографската св. обител от страна на компрометирани личности, които се водят от кариеристични и користни подбуди, преминаващи обаче във вражда с Православието. Беше изразено убеждението, че тези хора ще бъдат скоро разобличени от отговорните нива на свещената йерарахия на БПЦ като провокатори на разкол и смут в Христовата Църква.

~~~~~~~~~~~~~~

Монах Калистрат Зографски е известен в света като Руси Ст. Русев, църковен публицист, първи координатор за Софийска св. митрополия на Стратегията за духовна просвета, катехизация и култура на БПЦ-БП, в изработването на която взима активно участие през 2012 г. Руси Русев е създател и дългогодишен завеждащ на Енорийския издателски център при столичен храм "Св. св. Кирил и Методий", който работи с благословението на председателя на храма ставр. ик. Александър Георгиев за разпространението на разнообразна православна периодика и книжнина. Той е и автор на многобройни статии в църковния и периодичния граждански печат и на книгите на православна тематика "За Божиите знаци и правото да се вглеждаме в тях" и "Пособие в помощ на проектанта и строителя на православния храм".

 

  

soma 

   gwhyjk

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n