Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Вицепрезидентът Маргарита Попова предупреждава, че ще бъде голям грях да приемем спорния документ

dogНАШИЯТ КРЪСТ

"Ще бъде голям грях да натиснем копчето за Истанбулската конвенция, и след това да започнем да се караме какво точно сме подписали", това заяви днес в студиото на БНТ вицепрезидентът (2012- 2017) Маргарита Попова.   Като водещ юрист тя разби на пух и прах целия процес за безкритично ратифициране на Конвенцията, който се дирижира от двете министърки Цачева и Захариева, и разкри подводните камъни в Конвенцията, които се крият от българското общество.

Тя подчерта, че Конвенцията защитава всички права на психополово различните /т.нар. трети пол/, че ще доведе до съществени изменения на българското законодателство, което в крайна сметка ще предизвика и промяна в Конституцията.

„Да видим какво ни казва тази конвенция? Трябва ясно да се каже, че тя защитава жените от насилие, защитава жертвите от домашно насилие, но в обхвата на тази Конвенция влизат хора, които се разделят на мъж и жена по биологичен признак, наред с хората с психополови особености и с различни особености на пола, което е нещо различно от биологичния пол. А за това в нашето общество дебат не се е състоял”, заяви Маргарита Попова.

„Хората в България трябва да знаят колко сериозни и обхватни мерки предвижда Конвенцията за защита на половете от дискриминация, защита на жените и децата от насилие, но не се казва какви очаквания има за създаване на нови институции.

Не се казва, че тази Конвенция предвижда създаване на международна група –  орган към Съвета на Европа, който на всеки две години ще идва и ще ни мониторира наравно с всички други органи, които до момента са провеждали мониторинг по тези въпроси”, разкри Попова..

Този орган предвижда създаване на много сериозна институция, с наливането на огромни пари, с участието на много хора със страшно високи заплати към Съвета на Европа, снабдени с имунитет и привилегии, които ще ни дават оценка за изпълнението на Конвенцията. Един куп неправителствени организации, които работят по тези теми, очакват да бъдат разпределени големи финансови средства, за да си изпълняват задълженията. Това ще се случи и в България, убедена е вицепрезидентката.

Попова нарече "глупост" внушенията, които се правят от наши министри (Цачева и Захариева - б.р.), че ратификацията на Конвенцията няма да доведе до промяна на основния закон в България.

„Лековато твърдение, самонадеяност, която граници с глупост, е да кажеш в днешния ден, че няма да се наложи да се променя Конституцията, преди да видиш целия пакет от нормативни актове, които ще изисква Конвенцията", заяви Попова. 

Нещо повече – в тази Конвенция изрично е записано, че когато се налага и когато е необходимо, трябва да бъдат направени промени и на конституционно, и на законодателно ниво, заяви с цялата си юридическа компетентност и държавнически опит Маргарита Попова. С изключителна аргументация Попова разказа до какви изменения в живота ни ще доведе ратификацията на Истанбулската конвенция.

Политическата отговорност за всичко това е на народните представители и дано те да не станат обект  на насилие, за да гласуват противно на техните виждания, посочи тя.

Най-важното е, ако ратифицираме Конвенцията, как ще я изпълняваме и ще наложи ли това промяна на нашата конституционна идентичност, заключи вицепрезидентът и призова за професионален дебат, да се чуе мнението на конституционалисти, учени, юристи, социолози, политолози по темата.

tp

 

 

 

  

soma 

   gwhyjk

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n