Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Ние, по традиция, вероятно ще си замълчим

vseНАШИЯТ КРЪСТ

Вселенската патриаршия води преговори с останалите поместни православни църкви за признаването на автокефалността на Македонската православна църква под името Охридска архиепископия.

Това оповести в Атина гръцкият външен министър Никос Кодзияс. Той приветства подобно решение и по-конкретно един евентуален отказ на Църквата във Вардарско от определението „Македонска“. Кодзияс призова Синодът на Гръцката православна църква да не се меси в този спор.

Остава да видим каква ще бъде реакцията на българския Синод на подобно посегателство върху историческата истина и българския характер на създадената преди 1000 години Охридска архиепископия. Да припомним, че преди три седмици 8 наши владици взеха решение БПЦ да не присъства на честванията в Охрид, за да не легитимира македонските претенции за приемственост спрямо Архиепископията. Макар че само и единствено български митрополити биха могли да изрекат на глас в древната катедрала „Св. София“: „Да, днес отбелязваме 1000 години от създаването на Архиепископия Охридска на Първа Юстиниана и на цяла България!“ Защото тази истина бе предъвквана и замазвана от македонските владици.

Да очакваме ли истински и пълнокръвен скандал от страна на висшия клир на БПЦ, ако македонците бъдат признати под името Охридска архиепископия? Едва ли, при положение, че вече има подобен прецедент - през 2002 година Сръбската православна църква създаде Православната Охридска архиепископия, начело с Йован Вранишковски. Но ние си мълчахме…

Официалното име на МПЦ всъщност е Македонска православна църква – Охридска архиепископия. Но ние пак си мълчахме.

За да се спази традицията, вероятно пак ще си замълчим и ако Вселенската патриаршия наложи признаване на нова Охридска архиепископия. Освен ако на /оз/ ген. Решетников не му хрумне нещо друго…

 

 

   Fluida

   Lema BG

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n

halba