Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Епископ Поликарп отслужи заупокойното последование

panihНАШИЯТ КРЪСТ

На 20. септември в митрополитската катедрала „Св. Неделя“ бе отслужена панихида за безследно изчезналите, убити и репресирани свещенослужители на Софийска епархия след 9. септември 1944 г. Заупокойното последование бе

отслужено от Белоградчишки еп. Поликарп, викарий на Софийския митрополит. В катедралния храм специално за случая присъства целият състав на факултетния съвет на Богословския факултет на СУ, во главе с декана - проф. д-р Александър Омарчевски. Сред присъстващите бяха още общественици и десетки миряни.

На богослужбата бяха споменати част от имената на духовници, които се свързват с отстояване на религиозни ценности и принципи по време на последния, безбожен и тежък за Православната църква период от Българската история. В края на последованието епископ Поликарп се обърна към църковното изпълнение с пастирски думи, в които подчерта светлия пример на свидетелстване на вярата и в наши дни. "Нека да си пожелаем тази омраза, тази липса на любов и човеколюбие никога да не се повтаря", каза в словото си владиката и обяви решението на Софийския епархийския съвет да създаде комисия, която да изследва живота и делото на такива личности, които са пострадали по време на комунистическия режим.

Липсата на все още точни данни на убитите свещеници през този период се дължи на не достатъчното изследване на документи и неоспорими доказателства за произтеклите събития, имайки предвид факта, че болшевишката власт е избивала без съд и присъда, както представителите на българската интелигенция и духовенството, така и множество миряни, които не са били съгласни с методите ѝ на действие.

Като съвременни вярващи, ние трябва да знаем тяхната съдба, трябва да проследим детайлите в техния живот, защото Бог може да открие светостта в делата на някои от тях. Историята показва, че всяка жертва, особено смъртната е достойна и трябва да бъде запомнена от поколенията. Бог я прославя, а Църквата само засвидетелствува славата ѝ. Затова ние трябва да положим усилия да издирим и проучим делата на такива достойни християни и свещенослужители. Бог да ги прости и всели в селенията на праведните!

 

  

 

   Lema BG

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n


halba