Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Митрополит Серафим коментира нападението над Роженския манастир

serНАШИЯТ КРЪСТ

През последните дни широка гласност доби едно престъпно деяние, извършено спрямо древния Роженски манастир „Рождество Богородично” и спрямо едно от духовните лица, служещи в манастира. На 18. септември в светата обител

беше извършен грабеж и оказано физическо и психическо насилие над свещенослужител от клира на Българската православна църква. За беда, в България почти не остана храм, манастир или свято място, което да не е било обект на кощунствени действия от страна на отделни лица или организирани престъпни групи. През последните години хиляди икони и църковно-богослужебни предмети, които за нас са светини с неоценима духовна и културна стойност, бяха ограбени и повечето от тях са безвъзвратно загубени. Грозните празни места по иконостасите, които и до днес зеят в много църкви, свидетелстват за една страшна истина. Свидетелстват за духовния упадък и моралното състояние на някои членове на нашето общество.

„Посегателството над лице с духовен сан и над църковно имущество не е обикновено престъпление. То е тежка противообществена проява с много по-дълбоко измерение, която, по думите на премъдрия Соломон води до проклятие: „Проклятие Господне е върху дома на нечестивия” (Притч. 3:33), казва той и още: „беззаконните ще бъдат изтребени от земята и вероломните – изкоренени от нея” (Притч. 2:22)“, прeдупреждава Неврокопският митрополит Серафим.

Владиката припомня, че всички ние заедно изграждаме тялото на Църквата – затова нека да бъдем непримирими с греха, с отстъплението от непреходните евангелски ценности, с престъпленията в нашето общество, особено с онези, които са против човека, защото всяка една човешка душа струва много повече отколкото целия свят с всичките му богатства и съкровища. Призовавам и всички, които заемат отговорни постове в държавните и местните институции, да не омаловажават и да не пренебрегват проблемите, които Църквата поставя за разглеждане или когато търси помощ и съдействие. Да не забравяме, че в православната християнска вяра са устоите на нашата държавност.

Тук нека да припомним за упоритото нежелание на всички български правителства на Прехода да върнат в училищата Закон Божий, който комунистите изхвърлиха през 1946 година. Защото именно поради тази причина българските младежи израстват без основните морални критерии и се превръщат в кощунници и престъпници.

 

   

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n

halba