Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Синодът не прие даването автокефалия на УПЦ да се решава на събор

krustНАШИЯТ КРЪСТ

На своето редовно заседание Св. Синод на БПЦ-БП е разгледал писмо с вх. № 599 от 3.10.2018 г. на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, в което той уведомява за тревожните събития, свързани с църковния живот на каноничния диоцез на УПЦ-МП. След като е изслушал предложението на Пловдивския митрополит Николай

и след проведено гласуване, Св. Синод е решил да предостави писмото на патриарх Кирил за разглеждане от специално създадената комисия по въпроса. ЗА това предложение са гласували: Българският патриарх Неофит, Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Неврокопски Серафим, Русенски Наум, Старозагорски Киприан и Врачански Григорий. ПРОТИВ горното решение са гласували: Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Видински Даниил.

И още - във връзка със същото писмо Св. Синод е изслушал устното предложение на Ловчанския митрополит Гавриил: "По въпроса за даване на автокефалия на УПЦ Св. Синод на БПЦ-БП счита, че е редно да бъде свикан Всеправославен събор, който да реши този въпрос". ЗА предложеното от митрополит Гавриил решение са гласували: Ловчански Гавриил, Варненски и Великопреславски Йоан, Видински Даниил. ПРОТИВ са гласували: Българският патриарх Неофит, Сливенски Йоаникий, Великотърновски Григорий, Пловдивски Николай, Доростолски Амвросий, Западно- и Средноевропейски Антоний, Русенски Наум, Старозагорски Киприан. С особено мнение по горното решение са били: Неврокопски Серафим и Врачански Григорий. Така, след проведеното гласуване Св. Синод не е приел предложеното от митрополит Гавриил проекторешение.

 

 

 

   Fluida

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n

halba