Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Религиозното учение на дъновизма крие опасни подводни камъни

penНАШИЯТ КРЪСТ

От няколко седмици социалните медии врат и кипят на тема „Бяло братство“. Поводът – разтревожени родители от Казанлък коментираха оживено въвеждането на упражнения по Паневритмия в общинската детска градина „Буратино“, работеща на територията на оръжейния гигант „Арсенал“. Притеснени майки оспорват във виртуалното пространство избора на директорката на детското заведение Стефка Ганчева да въведе като извънучебна дейност и „упражнения по паневритмия“, които се водят от външни лектори.

„Дъщеря ми е в детска градина „Буратино“ /Арсеналската/ и тази година са предвидени безплатни часове по паневритмия, т.е. само движенията, на съответната музика, без съпътстващите учения. Раздвоена съм, защото тя иска да ходи, а аз не съм сигурна“, споделя една от майките, поставяйки начало на дискусия за дъновизма, религиозните учения и тяхната скрита пропаганда.

Още в началото нека направим уточнението, че т.нар. „паневритмия“ е част от религиозната доктрина и практика на сектата „Бяло братство“, известна повече като Дъновизъм по името на нейния основател, окултиста Петър Дънов. В същността си дъновизмът представлява еклектична смесица от християнски позовавания, далекоизточни фантасмагории, езически практики и теософски заблуди. Според Дънов, учението му е дадено по време на „откровение“ или общуване със свръхестествено същество, което му се представило като „ангел“ /подобно на Мохамед/; според Църквата, обаче, въпросното невидимо същество е паднал ангел, тоест демон. Какви сили стоят зад дъновизма може да се ориентираме по беседите на „учителя“ Дънов. В тях той се изказва негативно срещу Православната църква, срещу свещенството, срещу патриотизма, срещу българската армия, срещу брака – на практика срещу основите, на които се крепи обществото.

В отговор на вълната от възмущение в социалните медии, директорката на ДГ „Буратино“ излезе с позиция, че записването на децата в групата по паневритмия става с изричното съгласие на родителите и че сформирането ѝ не е в противоречие със законите на Република България. Да, обаче важният въпрос е такъв:

В каква светлина е била представена

т.нар. „паневритмия“ пред родителите?

От ФБ-профила на директорката Стефка Ганчева става ясно, че тя споделя „ценностите“ на Бялото братство, в него са публикувани цитати от „учителя“ Дънов. Това означава, че упражненията по паневритмия са били представени пред родителите като нещо полезно и ценно.

„Уважаеми родители на детска градина „Буратино“! През последните дни излязоха многобройни коментари в групата „Мамите на Казанлък“ (за съжаление не съм нейн член), в които е намесена детската градина… Родителят е този, който може да научи детето си да лети, но може и да прекърши крилете му. Затова Ви призовавам да вземате информирани решения, като внимателно подбирате източниците от които черпите. В подкрепа на горе изложеното, прикрепям становището на Софийски градски съд, като достатъчно авторитетна институция в подкрепа на Паневритмията, като система от упражнения за хармонизиране на личността.“ Това се казва още в обръщението на Ст. Ганчева към „непросветените“ родителски тела.

След като директорката се защитава с решение на СГС, нека си позволим лукса да видим менталното и богословско ниво на българските съдии. В решението дословно се казва следното: „/Съдът/ направи извод, че още със създаването си Паневритмията не е била замислена като вид богослужение или религиозна практика… Паневритмията е система от упражнения и постулати за хармонизиране на личността…“

Така – съдиите твърдят, че паневритмията е просто безобидна гимнастика, която няма нищо общо с религиозната доктрина на дъновизма. Това е все едно да се твърди, че прекръстването при християните е само гимнастика, която няма общо със същността на християнската религия! 17-и състав на Софийски градски съд даже се опитва да внуши, че Бялото братство не е религиозна общност.

А какво е тогава?

Клуб за запознанства?

Дънов постоянно споменава Христос, даже неговите най-запалени последователи твърдят, че той бил прероденият Христос. Щом това учение касае Божия Син, значи то е РЕЛИГИЯ. Място за двоумене няма, драги съдийки и съдии…

Наша журналистическа проверка през РУО-Стара Загора установи, че от общо 23 деца от IV Подготвителна група декларация със съгласието децата им да се занимават с упражнения от паневритмията са дали 13 родители. Но за организацията на учебната програма в ДГ „Буратино“ не е била издадена съответната заповед от директорката. И още – Ганчева не е искала от началника на РУО - Стара Загора разрешение за въвеждането на обучение по паневритмия. По принцип, Татяна Димитрова заяви за медията ни, че е „против заниманията на децата от детските градини в област Стара Загора с религиозните практики на Бялото братство и други подобни общности“.

За да може да направи правилен избор, човек трябва да бъде добре информиран. За информация на родителите, на които предстои да решат дали да позволят на невръстните си деца да се занимават с паневритмия – запомнете, че дъновизмът не е нещо безобидно, а е едно опасно, убийствено религиозно учение. Освен, че проповядва против семейството, родолюбието и Църквата, дъновизмът убива – в най-прекия смисъл на думата. Преди десетина години наша позната млада жена, която работеше като „лелка“ в ЦДГ „Слънчице“ стигна до трагичен край, вследствие на някогашните си занимания с дъновисткото учение и практика. Момичето разви шизофрения и се самоуби. За подобни случаи са запазени свидетелства в пресата и от ранните години на дъновистката секта през 20-те и 30-те години на ХХ век. Няма да ги цитираме, защото са като от филм на ужасите...

За жалост, на практика се получава следното – Държавата не позволява на българските деца да се запознаят с традиционната религия на дедите си – Православното християнство. Но в същото време, през задната врата на Образованието при тях нахълтват разни секти, за да ги погубят.

Добрата новина е, че след проведените разговори между директорката на „Буратино“, общинското ръководство на Казанлък и РУО – Стара Загора, Стефка Ганчева е прекратила заниманията на децата с паневритмия.

 

------------------------------------------------

На илюстрацията е дъновистка "икона" - Дънов е изобразен като Бог-Отец, а Кръстът е заменен с дяволския пентаграм...

 

   Fluida

   Lema BG

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.


 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

halba