Гласът на България

Национален новинарски портал

   НАШИЯТ КРЪСТ   Издание за Вярата, Надеждата и Любовта

Споделете ме

Храмът ще бъде въздигнат на мястото на старинна света обител край Чирпан

krustНАШИЯТ КРЪСТ

До всеки рухнал или забравен храм стои ангел пазител. Той пази осветеното място за времето, когато хората отново ще го възкресят за нов живот. В това вярват хората, заели се да възстановят един древен манастир.

Той се е намирал до село Стоян Заимово, община Чирпан, в красивата местност „Голяма черква“. От някогашния комплекс от XII век днес са останали само руини, скрити под земята.

Мястото на старинната света обител било посочено в свръхестествено знамение. Двама овчари, независимо един, от друг видели в дъбовия лес мъж в бели дрехи. Той се явил на поляната на 1,5 км северно от Стоян Заимово. На друг местен човек - дядо Иван Желев /който вече не е между живите/ - на това място се явил във видение св. Пантелеймон и му разказал, че там е съществувал средновековен мъжки манастир, към който се стичали за изцеление много вярващи християни. По време на турското робство, обаче, светата обител била съсипана от турци-разбойници. За да бъде и днес в помощ на страдащите, манастирът трябва да бъде въздигнат от руините...

Щом чул това свръхестествено откровение, старецът започнал да копае в тревата. И наистина – скоро под пръста се появил зид от древния манастир. Дядо Иван отишъл в историческия музей на Чирпан, и известил за откритието си археоложката Якимова. Тя пристигнала на терена и потвърдила, че отдолу наистина лежат основите на храм…

До днес историята и точната датировка на руините остава загадка. В архивни данни от възрожденеца Никола Събчев се говори, че между селата Стоян Заимово и Съединение е имало 5 църкви и манастири. За това говорели не само спомените на местните, а и религиозната топонимия. Например, посочената от св. Пантелеймон поляна се намира в местността „Голяма черква“. Наблизо има местности Медна и Каменна черква.

“Историите са много, а мястото наистина е уникално и има невероятна сила. Време е вече тук да се вдигне поне един параклис”, коментира Златка Колева. По думите ѝ, основният проблем е, че години наред чакат мястото да бъде допроучено от общинските археолози. А дотогава нищо не можело да се строи, тъй като обектът е със статут на паметник на културата.

Въпреки това, нещата се придвижват напред, макар и бавно. Основен инициатор за възстановяване на някогашната обител е психоложката Златка Колева. Вече е сформирано църковно настоятелство на бъдещия параклис „Св. Пантелеймон“; негов предстоятел е архиерейският наместник на Чирпанска духовна околия – отец Иван Иванов. Закупена е /забележете – на търг!/ и земята за строежа. Идеята е подкрепена от много искрено вярващи хора – сред тях и художници, поети, писатели, музиканти, политици и общественици, както и наши българи емигранти в САЩ, Германия Великобритания… Сред тях е и поетът Валери Станков, който написал и специално стихотворение:

 

ПАРИ ЗА НЕБЕСЕН ПАРАКЛИС

 

През ко̀сите камшици на дъжда,

през локвите – под мен натаралежени,

ще си развея бялата брада –

към Рила ли, към Пирин ли, към Вежен ли,

 

на мене ми е вече все едно

къде, с кого – и как ще чакам края си,

дали – заспал в една купа сено,

или – обесен в плетката на паяци,

 

в мъглявини от хаос и от дим,

в които Бог заприда ни надеждици,

навярно ще съм по-необходим? –

записал своя сетен грош в платежното,

 

не съм примъквал камъни за храм,

защото цял живот живях със дяволи –

и ето ме сега – смирен и сам,

стърча посред надеждите си ялови,

 

ей тъй ще се стопя, светулка в Ад,

и можете на кръст да ме зачеркнете –

човек, изчезнал в по-добрия свят,

във който хората издигат черквици.

 

В банковата сметка на настоятелството вече има близо 8 000 лева. За строежа ще са необходими около 30 000 лева. Така че всеки, който има на сърце, може да допринесе със своята скромна лепта към святото дело на инициативните чирпанлии. Сметката е следната:

УниКредит Булбанк  клон Чирпан

BG 50 UNCR 7000 15 23 08 58 95

 

 

   Fluida

   Lema BG

 

Порталът "Гласът на България" е създаден с иждивението на Нина и Илия Чирпанлиеви, за упокоение на душите им.

12659614 1036633103064017 1199327596 n

halba