Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

С проекта за Хелвеция и Грифоните спечелихме в категория „Паметници на културата“

grifГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Община Казанлък спечели голямата награда в категорията „Паметници на културата“ с проекта за „Консервация, реставрация и социализация на тракийските могили Хелвеция и Грифони“. Обявяването на отличените в общо 12-те категории стана снощи, по време на официална церемония в София. Призът бе получен от главния архитект на Общината - Георги Стоев, в присъствието проектантите по проекта от екипа на „Архитектура и наследство“ ООД – Пловдив - архитектите Пенка Бакалова и Петър Петров –и изпълнителя „Пи Ес Пи“ ЕООД с управител Юлиан Димов. Инвеститор на проекта бе Община Казанлък.

Проектът за защитна и експонираща двете гробници Хелвеция и Грифони сграда, във вид на съвременен археологически музей, е реализиран на територията на Долината на тракийските царе край град Шипка, в границите на археологически резерват „Комплекс от тракийски гробници“, обявени за паметници на културата с категория „национално значение“. Самата долина има статут на Територия за охрана на историческия пейзаж.

В процеса на реализация на проекта всички участници в него се водят от принципа за минимална намеса в околната среда. Културният пейзаж е съхранен, историческият – реконструиран, а формата на тракийските могили –възстановена. Автентичността на археологическите структури е запазена чрез прилагане на нови, нетрадиционни методи и технологии, а към тях е изграден и Информационен център, съобразен изцяло със съхранението на културния пейзаж. 

Наградата за Община Казанлък бе присъдена с решение на компетентно 31-членно жури с участието на изтъкнати архитекти, проектанти и строители под председателството на заместник-министъра на МРРБ Деница Николова.

Националният конкурс „Сграда на годината“ е най-престижното събитие в сферата на инвестиционните проекти, строителството и архитектурата и отличава най-добрите постижения през съответната година. Конкурсът се организира за пета поредна година под патронажа на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, с подкрепата на браншовите организации в областите на проектирането и строителството - КСБ, КАБ, САБ, КИИП. Това съобщиха за „Гласът на България“ от общинския пресцентър.

 

 

   Fluida

   Lema BG

 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>4°C
Облачно
Температура: 4°C
Усеща се като: 4°C
Вятър: север
Сила: безветрие, 0.0 m/s

Времето със sinoptik.bg

abbort