Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Полицията осуети акцията на сектантите

advenГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Съботната сутрин на Черешова Задушница, когато православните християни се отправят към гробищните паркове, за да почетат своите покойници, двама сектанти се опитаха да проведат агресивна пропагандна акция.

На входа на старите казанлъшки гробища мъж и жена пресрещаха влизащите хора и им пъхаха в ръцете и чантите брошури, с лъжеучението на сектата на Адвентистите от седмия ден. Името на тази протестантска секта идва от латинското adventus – идване. Известни са също и с името съботяни. Техните корени идват от една друга секта, наречена баптисти. Адвентистите са известни с това, че правят опит да изчислят деня и часа на Второто пришествие на Христос (от там е и името им). С течение на времето започнали подобно на вехтозаветните евреи да празнуват съботата вместо неделята (докато Православието почита и двата дни, но с особена тържественост чества неделята като ден на Христовото възкресение). Основателят на сектата е някой си Уилям Милър (р. 1781 в Питсфилд, САЩ), който бил баптистки пастор, увлечен от астрономията. Това му хоби го накарало да обяви, че Пришествието ще настъпи през 1843, а после – на 22 октомври 1844; това обаче не станало. Мнозина го напуснали, но имало хора, които му останали верни, така е и до днес. Адвентистите също отричат поклонението пред светите икони, светата Евхаристия, нематериалността на душата и много други основни неща в православното християнство.

Жената и мъжът /представил се като Иван/ твърдяха, че не членуват в никаква религиозна организация, а са „свободни християни“, които били отпечатали сектантската книжнина със свои средства. Когато пристигна полицейски патрул, се оказа че двамата съботяни нямат издадено надлежно разрешително от Община Казанлък за публична религиозна пропаганда и наглата сектантска акция бе осуетена.

 

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>16°C
Предимно ясно
Температура: 16°C
Усеща се като: 16°C
Вятър: север
Сила: слаб, 4.2 m/s

Времето със sinoptik.bg