Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Бончо Сарафов събра заедно старите седесари на Казанлък

bonГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Специален гост на поредицата „На баница с…“ на казанлъшката актриса Гълъбина Михайлова стана и Бончо Сарафов - първият демократично избран кмет на община Казанлък. В залата на музей „Чудомир“ в края на седмицата се събраха над тридесет стари седесари,

за да си припомнят началото на демократичните промени в Града на розите. Бончо Сарафов спечели изборите през есента на 1991 година и управлява общината до ноември 1995. Подпомаган от своите заместници Николай Колев и Костадин Димов, Сарафов хвърли много усилия за справяне с такива хронични за общината проблеми, какъвто бе водният режим. По време на неговото управление се хвърлиха много усилия и за смяната на комунистическата топонимия на населените места – села, улици, учебни заведения. Непреименувано остана само казанлъшкото основно училище „Никола Вапцаров“, което продължава да носи името на един национален ренегат – македонист.

По време на срещата, умело дирижирана от Гълъбина, старите демократи се върнаха в младостта и тоталитарните години, а после не оставиха без обсъждане и наболелите проблеми на съвременна демократична България. Информация на ухо – на тази снимка от 1973 година виждате студента от Братиславския университет Бончо Сарафов – само няколко часа преди да бъде остриган насила в двора на казанлъшката милиция. Такъв бе и общият дух на срещата, приключила с вкусна баница - да помним „меда“ на „развития социализъм“, за да не се повторят никога тоталитарните десетилетия!

 

 

sa

 

   Fluida

lo

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>-1°C
Предимно облачно
Температура: -1°C
Усеща се като: -4°C
Вятър: север
Сила: лек полъх, 3.0 m/s

Времето със sinoptik.bg