Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Довечера е премиерата на новата книга за Апостола на свободата

ignatiyГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Днес, в деня на 182-годишнината от рождението на Васил Левски, десетки родолюбиви казанлъчани преклониха глави и поднесоха цветя пред бюста-паметник на Апостола в Града на розите.  „И днес се опитваме да срещнем погледа му и всеки от нас се пита - кой бе Левски?!“ Така започна словото си директорът на ИМ „Искра“ д-р Момчил Маринов. „Според българската национална памет, той бе човекът, чието дело прекоси безукорно десетилетията и вековете и олицетворява идеала на българина за политическа и нравствена личност“, подчерта историкът. Поздрав и благословение от името на Негово Високопреосвещенство митрополит Киприан поднесе казанлъшкият архиерейски наместник отец Петко Мотев. В посланието към миряните дядо Киприан припомня загубата на героя: „Родината, простреляна заплака, че падна най-великият ѝ мъж“.

В тържеството, организирано от Община Казанлък, взеха участие деца от лятна академия по проект „По стъпките на траките“ при Народно читалище „Пробуда – 1920“, село Копринка и НЧ „Цвятко Радойнов“, град Крън. Сред официалните гости на честването бяха кметът Галина Стоянова и председателят на Общинския съвет Николай Златанов, представители на политически партии и неправителствени и патриотични организации, на културни и образователни институции.

Честванията за 182 години от рождението на Левски в Казанлък ще продължат от 18 часа в Литературно – художествен музей „Чудомир” със среща с високо ценения специалист по история на българското националноосвободително движение през Възраждането доц. д-р Огняна Маждракова-Чавдарова. Тогава ще бъде представена новата ѝ книга „Васил Левски сред своите в родината и отвъд Дунава“. Най-новото ѝ изследване ще представи проф. д-р Петко Петков от Великотърновския университет, който е наш съгражданин.

 

 

 

 

 

 

   Fluida

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>24°C
Слънчево
Температура: 24°C
Усеща се като: 24°C
Вятър: северозапад
Сила: слаб, 5.0 m/s

Времето със sinoptik.bg