Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Националният парк-музей „Шипка - Бузлуджа“ представя изложбата „Строителите на Паметника на свободата“

kliuchГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Фотодокументалната изложба „Строителите на Паметника на свободата“ е посветена на 85-годишнината от откриването и освещаването на Паметника на възраждането и освобождението

на българския народ на връх Св. Никола. 22 табла със снимки и факсимилета на документи и кореспонденция разказват историята на строежа на монумента, трудностите, които инженери и строители са преодолявали, изграждайки на връх Балкана този най-български паметник, който всички днес наричаме Паметник на свободата. Други седем табла са посветени на архитектите Атанас Донков, Генчо Скордев и Иван Данчов, на скулпторите Александър Андреев и Кирил Шиваров, на майсторите Пеньо Атанасов-Бомбето и Илия Мъглов, дали най-важния принос за строителството. Изложбата представя и оригинални скици и чертежи, инструментите на майстор Пеньо Бомбето, юбилейни монети и пощенски картички от фонда на Националния парк-музей „Шипка-Бузлуджа“. Акцент в изложбата е златният ключ, с който Цар Борис III отключва и открива Паметника на свободата на 26 август 1934 година. Други ценни реликви са венецът, поднесен от руските ветерани при откриването, и албумът „Паметник за Освобождението на българския народ на връх „Св. Никола“, любезно предоставени от Националния Военноисторически музей. Интерес представляват и документите и личната кореспонденция на майстор Пеньо Атанасов, предоставени от Отдел „Държавен архив“ – Търговище.

„Надявахме се да получим за изложбата и ножицата, с която цар Борис е прерязал лентата на новия велучествен монумент, но ще се задоволим и със златния ключ“, сподели за „Старозагорски новини д-р Чавдар Ангелов, директорът на НПМ „Шипка – Бузлуджа“, отправяйки покана към родолюбците да уважат с присъствието си вернисажа на изложбата.

Изложбата ще бъде открита на 23 юли, вторник, в 18 часа в Художествена галерия – Казанлък, където ще остане до 19 август.

 

 

sa

 

   Fluida

lo

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>8°C
Предимно слънчево
Температура: 8°C
Усеща се като: 6°C
Вятър: северозапад
Сила: лек полъх, 3.2 m/s

Времето със sinoptik.bg