Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Трупата на театър „Л. Кабакчиев“ работи по „Асансьорът“, „Заговорът на Калигула“ и Нощта преди Албена“

alГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Казанлъшката публика очаква с нетърпение старта на новия театрален сезон, когато трупата на общинския театър „Любомир Кабакчиев“ ще поднесе своя реверанс към една забележителна годишнина – честването на 150 лета от първата театрална постановка в Града на розите.

Професионалните театрали на Казанлък работят усилено върху три заглавия от български автори , които ще излязат с премиери през есента. Това са пиесите „Асансьорът“ от Георги Марков, „Заговорът на Калигула“ на Стефан Цанев и „Нощта преди Албена“ от Димитър Кабаков, който е и директор на казанлъшкия театър.

Нека си припомним кой и как реализира първото театрално представление на казанлъшка сцена. През зимата на 1869 година пред ентусиазираната публика е изиграна театралната постановка „Зла жена” по пиесата на сърбина Йован Ст. Попович. Спектакълът спечелва овациите на казанлъшкото гражданство, като зад това културно постижение стоят усилията на именития казанлъчанин Димитър Душанов и неговата съпруга Рахил. Той е начетена и високообразована за времето си личност. Учи в Казанлък, после в гръцко училище в Одрин и във Великата народна школа в Куручешме (Цариград). През 1856 г. постъпва като писар в търговската кантора на Д. Добрович в Галац. Работи и в Тулча, където развива активна обществена дейност. През 1860 г. се завръща в Казанлък, става учител и се нарежда сред основателите на читалище „Искра“. През 1867 година се жени за Рахил Барак. Заедно със съпругата си уреждат театрални представления с ученици. На корицата на изданието на комедията „Зла жена“ (Цариград, 1870) е отбелязано „побългарил Д. Т. Душанов“, но литературните историци предполагат, че преводът е дело на Рахил Душанова.

Димитър Душанов е учителствал из цяла България. Придружавал е Феликс Каниц в Казанлъшко по време на неговата обиколка по българските земи. Подпомагал Юджийн Скайлър и княз Алексей Церетелев в събирането на данни за потушаването на Априлското въстание през 1876.

Но да се върнем към предстоящото честване. В най-напреднал стадий е работата по постановката „Нощта преди Албена“ по класика Йордан Йовков. Предпремиерата е насрочена за 9 септември в двора на приказната Алиолува къща. Режисьор е Светлин Ивелинов, а костюмите и сценографията са поверени на казанлъшките художници Ваня Запрянова и Росен Дончев.

 

  

 

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>6°C
Облачно
Температура: 6°C
Усеща се като: 3°C
Вятър: север
Сила: слаб, 4.1 m/s

Времето със sinoptik.bg