Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Дарението е реализирано по проект „Генерация Код“

beeГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

В навечерието на учебната година приятна изненада очаква всички ученици от Града на розите в Общинска библиотека „Искра“. По проект „Генерация Код“ на Фондация „Глобални библиотеки – България“, по грант SBU80018GR0042 от Посолството на САЩ за осъществяване на дейности по програмирането, в библиотеката постъпи дарение от шест броя роботи „Пчела“ /Bee-Bolt-1/ и цветни подложки от винил за работа с програмируемите роботи. Общата стойност на дарението е близо 1000 лева.

„За своята успешна дейност с деца и тийнейджъри Общинска библиотека „Искра” получи през 2018 година безвъзмездно дарение от посолството на САЩ – пет робота „Финч”. – припомня директорът на библиотеката Анна Кожухарова. - Това ново направление в дейността ни споделихме с учениците от училищата в Казанлък. В днешно време младите хора трябва да имат достъп до ресурси и най–демократичното и подходящо място са обществените библиотеки. Една идея, по която библиотека „Искра” работи в стратегическо направление от близо 10 години.”

Тя подчерта, че в резултат на активното пропагандиране на програмирането с роботи „Финч” библиотеката е включена в кръга от библиотеки в страната и е една от 15-те, които получиха второ, а сега и трето дарение – още пет робота „Финч” плюс настоящите шест робота "Пчела". Казанлъшката библиотека е получила и финансиране за обучение на целева група деца с афинитет към програмирането и желание да работят с тези роботи. Проектът е адресиран към деца на възраст от 10 до 11 години, които в рамките на месец и половина вече преминаха безплатно обучение по програмиране с роботите "Финч". Обучението завърши с тест и излъчване на участници за пролетен учебен лагер с най-добре представилите се участници.

На специална церемония участниците в проекта „Генерация Код” на Общинска библиотека „Искра” получиха своите сертификати и подаръци от Фондация "Глобални библиотеки - България"

Новите програмируеми роботи ще разширят възможностите за обучение и ще подкрепят дейности на Общинска библиотека "Искра", чрез които да бъде повишен общественият интерес към новите технологии, да бъдат насърчавани младежите да усъвършенстват дигиталните си умения и да осъществяват своите идеи с помощта на програмирането.

 

  

 

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>7°C
Предимно облачно
Температура: 7°C
Усеща се като: 2°C
Вятър: северозапад
Сила: полусилен, 9.0 m/s

Времето със sinoptik.bg