Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

20-метровият дървен платноход ще бъде свален със специална шейна

ataГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Днес, 17. септември, с помощта на специално изработена дървена шейна възстановката на птицеглав тракийски боен кораб ще бъде смъкната от строителния стапел до водите на яз. „Копринка“. За това съобщава

колегата Христо Христов. Целта на мероприятието е да се закисне коритото на платнохода, който е дълъг 20 м и широк 4 м е точно копие на слънчевите ладии, открити върху барелефите от гробницата на египетския фараон Рамзес ІІІ край Луксор.

През тази седмица ще бъде направена третата инспекция от експертите на Морска администрация – Бургас за мореплавателните качества на съда, който е с 80 т водоизместимост и екипаж от 17 души: 12 гребци, трима специалисти по управление на изработените от лен платна и двама ръководители, начело с Атанас Димитров и партньора му от НСА проф.Лозан Митев.

В пълния си блясък корабът „Севт“ ще бъде представен на казанлъчани и гостите на Града на розите на 22. септември. Инициатор за построяването му и автор на проекта „Археосвят - по пътя на великите“ е кинорежисьорът Атанас Димитров. До този момент Общински съвет – Казанлък е гласувал на два пъти по 36 000 лв. за тази туристическа атракция.

 

 

   Fluida

   Lema BG


 

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>17°C
Предимно слънчево
Температура: 17°C
Усеща се като: 17°C
Вятър: юг
Сила: тих, 1.0 m/s

Времето със sinoptik.bg