Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

Елена Карагеоргиева се включи в общата изложба в Българския културен институт

eleГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

От 21. ноември – Въведение Богородично - до края на декември жителите и гостите на френската столица имат възможност да разгледат изложба на съвременна православна

иконопис в Българския културен институт в Париж. Експозицията е под наслов „Иконата - традиция и съвремие“ и се организира за десета поредна година от Българската православна църковна община „Св. Патриарх Евтимий Търновски“ в Париж, съвместно с Българския културен институт и под патронажа на Западно и Средноевропейския митрополит Антоний и посланика ни Ангел Чолаков.

Юбилейната изложба представя икони, табла със стенописи и миниатюрна резба, рисунки, пластични композиции с християнска тематика и резби на преподаватели по църковни изкуства и на техни възпитаници от България и Румъния, както и част от наградените творби на провеждащото се в момента Шесто международно биенале на църковните изкуства във Велико Търново. Сред участниците в изложбата са доц. д-р Миглена Прашкова, проф. д-р Симеон Захариев, доц. д-р Михай Коман, доц. д-р Ваня Сапунджиева, доц. д-р Мариета Конова, Марио Конов, Цветелина Максимова, Десислава Гетова, Зорница Иванова, Елена Карагеоргиева, Лилия Николова, Йордан Йорданов, Ивайло Цветков, и не на последно място - уникалният миниатюрист, вече покойник, Кирил Томанов.

Интересна за нас е родената през 1987 г. в Казанлък иконописка Елена Карагеоргиева. Тя е възпитаничка на Националната гимназия по пластични изкуства „Академик Дечко Узунов“ в родния си град; след това завършва специалност „Църковни изкуства“ в Православния богословски факултет при ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, специализирайки се в областта на църковната стенопис и мозайка. През академичната 2009/2010 г. се обучава по програмата „ERASMUS“ в Атинския университет под ръководството на професор Георгиос Кордис. От 2010 г. живее и работи в Париж, като през 2013 защитава магистратура по културен мениджмънт. Нейни творби са притежание на частни колекции и православни храмове в България, Румъния, Гърция, Франция, Италия, Германия и Япония. От 2012 година е член на “Домът на артистите” в Париж. Елена е презвитера /съпруга/ на старозагорския свещеник Иван Карагеоргиев.

По време на вернисажа в Париж бе прожектиран и документалния филм на доц. д-р Миглена Прашкова, водещо име в българската иконография и реставрация, който разказва за разкритите в периода 1994–2001 г. от ръководен от нея екип средновековни стенописи от ХI-ХII век в църквата „Св. Архангел Михаил“ в гр. Рила.

 

   

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>16°C
Ясно
Температура: 16°C
Усеща се като: 16°C
Вятър: север
Сила: лек полъх, 1.8 m/s

Времето със sinoptik.bg