Гласът на България

Национален новинарски портал

   ГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Споделете ме

115 години от рождението на световния тенор Тодор Мазаров

todГЛАСЪТ НА КАЗАНЛЪК

Преди 115 лета в Павел баня се ражда големият оперен изпълнител Тодор Мазаров. Датата е 2 януари 1905 година. От детска възраст той се занимава с народна музика.

После завършва Педагогическото училище в Казанлък, където учи цигулка и става основен учител по музика в село Железник, Карнобатско. Мазаров излиза за първи път на сцената като хорист в „Севилският бръснар“ в Старозагорската опера през 1928 година. Малко след това, през 1930 Мазаров заминава за София, където учи пеене в Държавната консерватория при Димитър Попиванов и Мара Цибулка. Дипломира се през 1933 година и участва като солист в хор „Гусла“. През 1934 година дебютира в Софийската национална опера.

Годината е 1937, влакът потегля към Виена, в него един млад тенор тръгва към световната си кариера. Певческият конкурс за млади таланти, в който ще се състезават 194 кандидати от цял свят, е място, където диригенти, композитори, импресарии и режисьори от всички големи театри търсят нови дарования. И когато никому неизвестният Тодор Мазаров запява, Златната зала на Мюзик Ферайн занемява пред неговия мощен и необикновено красив глас. Конкурсът не е приключил, но диригентът Бруно Валтер става от масата на журито и поздравява българина: „Спечелихте победата! Но сега за вас настъпва най-трудното – да я задържите. Имате всички данни на голям артист... Предлагам ви да сключите договор с Виенската държавна опера за 7 години!” Седемте години стават повече от 20, ролите близо 50, изпети в Берлин, Париж, Рим, Прага, Загреб, Рига, Милано, Венеция, Белград, Брюксел, Мадрид, Барселона, Лисабон, Чикаго, Сан Франциско, Буенос Айрес, Рио де Жанейро, Неапол, Копенхаген, Осло... Публиката е на крака - „Viva Bulgaro!“, а пресата пише: „Това не е успех, а триумф! И то за чужденец. Мазаров доказа на Италия, а и на света, че се е родил нов голям тенор, с когото всички от сега нататък ще се съобразяват.“

Удостоен е с титлата камерзенгерин на Виенската опера и професор във Виенската музикална академия. Той остава водещият тенор на Виенската опера в продължение на две десетилетия.

 

  

 

   Lema BG

12659614 1036633103064017 1199327596 n

Времето в Казанлък

Казанлък
Казанлък - Температура: <b/>-1°C
Ясно
Температура: -1°C
Усеща се като: -1°C
Вятър: северозапад
Сила: тих, 1.2 m/s

Времето със sinoptik.bg